JohnnyCage

Lassú start után fellendülni látszik a Tablet PC-k piaca

A várakozásoktól messze elmaradó, lassú start után az utóbbi időben némileg fellendült a Tablet PC-k piaca, és egyre több felhasználó dönt az idő közben óriási fejlődésen átesett készülékek mellett.

A Tablet PC-k elterjedésében döntő szerepet játszott a Microsoft Windows XP Tablet PC Edition operációs rendszerének megjelenése, valamint az egyre könnyebben használható készülékek piacra kerülése. A szoftveróriás tavaly novemberben adta ki a Windows XP Tablet PC Edition-re épülő megoldásokat, amelyek könnyű kezelhetőségük, valamint továbbfejlesztett kézírásfelismerő rendszerük miatt jóval nagyobb népszerűségre tettek szerint, mint a korábbi változatok.

A nagyméretű érintésérzékeny kijelzőre, illetve a hozzá tartozó tollra épülő Tablet PC-k ötlete azóta kísértette a PC ipart, amióta a National Semiconductor a '90-es évek második felében kiadott egy webböngésző készüléket, mint referencia megoldást. A Hewlett-Packard, Acer, Toshiba, NEC, Fujitsu, Gateway, Tatung, és számos további cég által gyártott Tablet PC-k jelenleg 1000 - 2300 dollár közötti áron vásárolhatóak meg, vagyis jóval drágábbak, mint az egyre olcsóbbá váló notebookok.


"Még meglehetősen az elején tartunk a Tablet PC-k elterjedésének" - mondta Alan Promisel, az IDC egyik elemzője. "A jövőt illetően én úgy vélem, a Tablet PC-k jókora sikert fognak aratni" - tette hozzá az elemző.

A szakértők szerint a drótnélküli hálózatok, illetve a szállodákban, repülőtereken, pályaudvarokon, éttermekben, és egyéb forgalmas területeken rohamosan terjedő drótnélküli elérési pontok kedveznek a Tablet PC-k térhódításának. Bár a készülékeket jelenleg többnyire a megszállott magánfelhasználó vásárolja, a Tablet PC-k igazi lehetősége az üzleti szegmens meghódításában rejlik.

"A technológia már készen áll, de egyelőre még hiányoznak az ütőképes üzleti alkalmazások" - mondta Promisel. Az elemző szerint 2003-ban mintegy 500 ezer Tablet PC fog gazdára találni, amely a teljes PC piac 1 százalékát fedi le. Az IDC várakozásai szerint a Tablet PC-k 2007-re azonban már a mobil számítógépek szegmensének 20 százalékát fogják képviselni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • papabear #5
    Ez az egész olyan, mint amikor a notebook még ujdonság volt. Bőrönd méretű, monokróm, zsebkendőnyi kijelzővel!
    Néhány év (3-6) múlva ebből a tabletből 1-2 mm vékony (Oled kijelzős), pillekönnyű szerkezet lesz, és a legtermészetesebb dolog lesz használni, irodában, utcán, iskolában stb... Sztem nagyon jó ötlet, csak még nagyon gyermeki stádiumban van.
  • mrzool #3
    Ezek szerint nem láttatok még TabletPC-t: nem klasszikus érintőképernyője van, a ceruza hegyével jó fél centire a képernyő felett mozogsz, és tökéletesen érzékeli. Persze rá is lehet nyomni, de nem kötelező.
  • Lacc #1
    Nem nagyon látom ennek az értelmét. Tulajdonképpen ez egy notebook, csak nem lehet "becsukni", csak egy jó nagy és drága érintőképernyője van....