Spencer

Friss információk az új Centrino platformról

Az Intel a legfrissebb fejlesztéseket illetően eggyel magasabb sebességi fokozatba kapcsol, hiszen a jövő esztendőben egymás után olyan új megoldásokkal fog előrukkolni, mint például a PCI Express, a második generációs DDR (Double Data Rate) memóriákat támogató alaplapi chipkészletek, vagy a 0,09 mikronos csíkszélességű mikroprocesszorok egész sora.

A dologban talán az a legérdekesebb, hogy a Santa Clara-i székhelyű chipgyártó nem csak az asztali és szerver számítógépek piacán kívánja rövid idő alatt bevezetni ezen újdonságokat, hanem a notebook szektorban is.

Az Intel a jövő év elején kívánja lerántani a leplet a Mobile Internet PC 2004 platformról, melynek központi része az az új, Dothan magos Pentium M processzor, melynek immár 2 MB a másodszintű gyorsítóta, illetve 0,09 mikron a csíkszélessége. A feszített szilícium technológiára épülő új Pentium M processzor mellett a 2004-es Centrino platform eleme lesz még az Alviso kódnevű alaplapi chipkészlet, illetve egy következő generációs vezeték nélküli hálózati kontroller. Említésre méltó, hogy míg a Dothan magos új Pentium M chipek már a jövő év elején megjelennek kereskedelmi forgalomban, addig az új Centrino platform csak 2004 második felében válik teljessé.

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyításhoz

Az Alviso chipkészletet az Intel nemcsak a Centrino platformos, hanem az egyéb, nagyobb teljesítményű hordozható számítógépek piacán is hadrendbe kívánja állítani, így nem meglepő, hogy az új chipset a 400 MHz-es mellett az 533 MHz-es rendszerbusz-frekvenciájú processzorokat is támogatja. Ismeretes, hogy a Dothan chipek a kezdeti időkben csak és kizárólag 400 MHz-es rendszerbuszú változatokban lesznek elérhetők. Az Alvisóról ezenkívül ugyancsak tudni lehet, hogy PCI Express kompatibils lesz, illetve hogy a második generációs DDR memóriákat kétcsatornás üzemmódban is képes lesz kezelni. Az ICH6-M révén az Alviso chipkészlet támogatni fogja a Serial ATA-150 interfészt, valamint 7.1-es Dolby-Digital hangrendszerrel is felvértezik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Keroo #1
    Lehet, hogy a világgazdaságra is hatással lesz ezeknek a fejlesztéseknek a kiadása. A sok user mind szeretne majd váltani, és ez persze jó lesz midnenkinek... :)