Spencer

Egyre népszerűbbek a fizetős internetes zenei szolgáltatások

Az Apple Computer az interneten keresztül nemrégiben eladta tízmilliomodik zenei felvételét, a RealNetworks Rhapsody szolgáltatás keretein belül pedig augusztusban naponta átlagosan 500 ezer számot töltöttek le a felhasználók, vagyis az internetes digitális zenei piac fellendülőben van.

Az elmúlt öt hónapban havonta duplázódott a felhasználók által letöltött zenei felvételek száma - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban a RealNetworks egyik vezető munkatársa, aki elmondta, hogy a csak Windows operációs rendszert használók által elérhető, előfizetéses alapokon nyugvó Rhapsody szolgáltatás az elmúlt hónapban több mint 16 millió dalt juttatott el a felhasználókhoz. "A fogyasztói piac végre felkészült a fizetős zenei szolgáltatások fogadására, vagyis a felhasználók ráébredtek arra, hogy ezen szolgáltatások összességében mennyivel jobbak, mint ingyenes és nem utolsó sorban illegális társaik. Az augusztusi forgalmi adatok egyértelműen azt bizonyítják, hogy előfizetéses zenei szolgáltatásunk igen is életképes" - mondta a RealNetworks képviselője.

Az Apple Computer idén április 28-án indította be digitális zenefájl letöltő szolgáltatását, az ITunes Music Store-t, mely az azóta eltelt időkben rendkívül nagy népszerűségre tett szert a felhasználók körében. Steve Jobs, a vállalat elnök-vezérigazgatója szerint az ITunes Music Store sikere elsősorban abban rejlik, hogy a korábbi hasonló szolgáltatásoknál sokkal jobban képes az előfizetői igények kielégítésére. Az Apple Computer szeptember 3-án adta el tízmilliomodik zenei felvételét, melyről konkrétan tudni lehet, hogy Avril Lavigne "Complicated" című száma volt. Úgy gondolom, hogy alig négy hónap alatt több mint tízmillió zenét teljesen legálisan eladni nagyon nagy teljesítmény, és egyaránt fontos mérföldkő a zeneiparnak, a zenészeknek, valamint a zenehallgató felhasználóknak.

Ezzel párhuzamosan az amerikai hanglemezkiadókat magába tömörítő RIAA (Recording Industry Association of America) továbbra is mindent megtesz annak érdekében, hogy gátat szabjon a zenefájlok illegális terjesztésének. Ahogy arról a napokban beszámoltunk, az RIAA immár nemcsak a bűnösnek vélt szolgáltatók, hanem egyes internetes felhasználók ellen is bírósági pereket indít.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Inquisitor #1
    "... továbbra is mindent megtesz annak érdekében, hogy gátat szabjon a zenefájlok illegális terjesztésének."
    És ha figyelitek a híreket ... a legálisnak is, amennyiben azért NEM ők kapják a suskát!
    Tehát már próbálkoznak az Apple-nél is ... :(