JohnnyCage

Hamarosan a múlté lehet az audió CD

A Forrester Research piackutató cég jelentése szerint a zenei CD-eladások a közeljövőben drasztikusan le fognak csökkenni, ahogy az internetes zeneforgalmazás egyre népszerűbbé válik a felhasználók körében.

A Forrester szerint az amerikaiak 20 százaléka tölt le zenéket a Világhálóról, és ezen felhasználók fele kevesebb CD-t vásárol, amióta az Internetről szerzi be a zeneszámokat. 2008-ra a zeneipari bevételek 33 százalékáért az internetes forgalmazói lánc lesz felelős. Az audió CD-eladások addigra 30 százalékkal esnek vissza a csúcsot jelentő 1999-es évhez képest.

A videók rendelésre történő online továbbítása 2005-re éves szinten 1,4 milliárd dollár bevételt fog eredményezni, miközben a DVD-és videókazetta-eladások 8 százalékkal csökkennek, áll a Forester előjelzésében.

"A fizikai médiákról való átváltás véget fog vetni a zeneipar bevételcsökkenésének, és új lehetőségeket fog nyitni moziipar számára. A lemezek és videók értékesítésével foglalkozó üzletekre azonban nehéz idők várnak" - mondta Josh Bernoff, a Forester egyik vezető elemzője. "Mindez összeségében azt jelenti, hogy jelentősen megváltoznak az erőviszonyok a szórakoztatóiparban."

A Forrester szerint az egyéni illegális fájlcserélők beperelése kifizetődő lehet a zeneipar számára, mivel a megkérdezett felhasználók fele azt válaszolta, hogy amennyiben komoly büntetést kockáztatna a jogtalan zeneterjesztéssel, abbahagyná azt.

Az elkövetkező hónapokban legalább tíz nagykaliberű online zeneszolgáltatás indul, ezek pedig jelentős alternatívát fognak képezni az illegális P2P hálózatoknak. A Forrester szerint 2004 végére az Apple iTunes Music Store, és MusicMatch zeneszolgáltatások lesznek a legnépszerűbbek, a jogtalan zenefájl-csere pedig elkezd visszaesni. Az online zene- és videószolgáltatások a 2004-es évben mintegy 270 millió dollár összbevételt fognak elérni, áll a jelentésben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mice #18
    "kifizetődő lehet" "felhasználók fele"

    a másik fele meg pont azt mondta, hogy komolyabb bünti esetén is le fogja tölteni (lsd. nemlegáldózeruser)

    Az életbe nem fogják ezt felszámolni, és hogy őszinte legyek nem is fogom őket sajnálni.

    Ez az apple-ös megoldás is marhajó lenne, ha lenne minden országban lokális verziója. Ha valamit jó áron adnak miért ne.

    Arról meg, hogy állítólag halálán van az audio cd arról meg csak annyit, hogy egyet se vettem sose. És szinte sose az ára miatt, hanem mert helypazarlás az ahogy tárol. 7cd-nyi helyre 1-et? minek?
  • Mice #17
    Én is eleddig mindig ebben a formában tároltam őket vagy 320. Nálunk a fater a white fülü és ő mindig ráhúzza a vizes lepedőt az mp3-ra ha meghallja. Én egész addig amíg magam nem hallottam egy ilyet komolyabb cuccosból, csak ősöreg beidegződésnek hittem ezt apámtól.

    Nekem se rossz a hallásom és szinte minden zajosabb elől arrébb húzódok. Az otthoni gépem hangfalán tényleg semmi különbséget nem hallok sose. Azonban a hifibe ha benyomom és már úgy jól megtekerem képtelen torzításmentesen kiadni 192-n Fölötte már úgy elmegy de ripp nélkül audióként tényleg sokkal jobb. Más kérdés, hogy szinte alig használom a hifit, úgyhogy nekem ennek ellenére megteszi.
  • Inquisitor #15
    Kedvenc témám, hogy amíg luxus cikk volt egy TV, autó, mosógép vagy hűtőszekrény, addig képes volt akár 20 évig is működni. Ma meg garanciaidő+pár nap aztán vehetsz másikat.

    Viszont a "keresletet" az igénytelen zenére a kiadók gerjesztik a "média" erőteljes segítségével ... :(
  • Inquisitor #14
    Olyannak magyrázd el ezt, akik a CD-t is rossz minőségünek, mesterségesnek és tompának találják. :)
  • Inquisitor #11
    Legyen 5-6.000 a DVD-Audio, a CD-t adják 2-3.000-ért, és akkor talán többen veszik.
    Másrészt régen a zenészek DOLGOZTAK a pénzükért, fellépés hegyeket vállaltak, most meg studióban egyszer felveszik a legtöbb anyagot, és még a macskanyávogásból is képesek valami zene szerű izét gyártani, és drágán eladni ...
    Másrészt miért a kiadók keresik magukat gennyesre a zenékkel, miért NEM a zenészek?
    Harmadrész meg a kiadók már rég nem a tehetséges zenéket, hanem az egykaptafás divatzenéket támogatják, ráadásul ők mondják meg a hülye fogyasztónak, hogy melyik zene is "divatos" jelenleg :(

    Na ennek nemsokára vége lesz ....
  • AtisH #10
    Ebben az a gáz, hogy az ember megint rá fog kényszerülni egy technológiai váltásra. Emlékszem annak idején volt kb. 5-600 audió kazettám és jópár bakelit lemezem, majd amikor megjelent a cd a piacon szép lassan áttértem rá - igaz most nincs 5-600 audió cd-m.:-( Most meg azt akarják, hogy az emberek netről töltsék le az albumokat (persze a sarc megfizetése után). A cd lemez meg arra a sorsa fog jutni, mint annak idején a bakelit - lesz egy jobb minőségű média, kisebb mennyiségben és drágábban. És még akkor nem is beszéltem a lejátszókról...
  • [HUN]PAStheLoD #9
    5500-ért nem akarok venni egy ilyen hogyishívjákot amit zenének hívnak...
  • zippofcy #1
    Ez a busz mar elment fiuk :)
    Tobb szerencset legkozelebbre ... es foleg gyorsabb reagalast :)