Spencer

AMD Opteron processzoros új IBM rendszerek érkezése várható

A világ legnagyobb számítógépgyártó cégei között nyilvántartott IBM bejelentette, hogy a jövő esztendőben az Advanced Micro Devices (AMD) legújabb Opteron processzoraira épülő munkaállomás számítógépekkel fog megjelenni a piacon, ami várhatóan nem kis segítséget nyújt majd az AMD-nek abban, hogy termékeit az iparban széles körben el tudja fogadtatni.

Marty Seyer, az AMD mikroprocesszorok fejlesztésével foglalkozó részlegének alelnöke és egyben vezérigazgatója a LinuxWorld szakrendezvényen a napokban azt nyilatkozta, hogy egyelőre nem sokat lehet tudni az IBM Opteron alapú vadonatúj munkaállomásainak specifikációiról, annyit azonban már most tudni lehet, hogy ezeket a high-end kategóriás rendszereket az IBM elsősorban grafikus és animációs munkálatokhoz, valamint bizonyos üzleti felhasználásokhoz ajánlja majd. Az IBM szóvivője az üggyel kapcsolatban egyelőre semmilyen részletet nem kívánt elárulni.

Ismeretes, hogy az x86-64 architektúrára épülő nyolcadik generációs AMD processzorok szoftveres támogatásával nincsenek gondok, hiszen a nyílt forrású Linux operációs rendszer Opteronra optimalizált változata már most elérhető, a Microsoft pedig a közelmúltban ígéretet tett arra, hogy a jövő év első negyedévében kiadja a Windows operációs rendszer speciális Opteronos verzióját. A számítógépek gyártásával foglalkozó cégek is egyre nagyobb figyelmet szentelnek az AMD ezen új processzorainak, melyre jó példa, hogy a Penguin Computing várhatóan még ebben a hónapban három olyan új munkaállomás, illetve szerver számítógéppel fog előrukkolni, melyek AMD Opteron processzorokra épülnek.

Seyer elmondta, hogy a kormányzati hivatalokban, egyetemeken és a kisvállalkozásokban az elmúlt években egyre nagyobb népszerűségre tettek szert a Sunnyvale-i székhelyű chipgyártó különböző processzorai, és a Michigan Egyetemen egy ideje már egy nagy teljesítményű Opteronos rendszer is kiváló munkát végez. Seyer szerint az, hogy az IBM hamarosan Opteron alapú új számítógépeket fog piacra dobni, óriási segítséget jelent az AMD-nek abban, hogy különböző termékeit világszerte még ismertebbé és kedveltebbé tehesse.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #2
    Van benne valami :)
  • Joe #1
    Ráférne már egy kis siker az AMD-re. Az Intel kezd elkényelmesedni.