JohnnyCage

A P2P felhasználók nem félnek a lemezkiadóktól

Az online fájlcsere szolgáltatások felhasználói a közelmúltbeli perek, és figyelmeztetések ellenére sem félnek a lemezkiadóktól, és továbbra is töretlenül folytatják a zenefájlok illegális terjesztését.

A P2P fájlcsere hálózatok felhasználói továbbra is rendszeresen töltenek le, illetve tesznek mások által elérhetővé szerzői jogok által védett zeneszámokat, derül ki a Pew Internet & Life Project friss jelentéséből.

A "Music Downloading, File-sharing and Copyright", azaz "Zeneletöltés, Fájlcsere, és Szerzői Jog" elnevezésű jelentés eredménye szerint a zenefáklokat rendszeresen letöltő internetezők 27 százaléka aggódik a szerzői jogi problémák miatt, 6 százalék pedig egyáltalán nem foglalkozik a kérdéssel, illetve ezidáig nem gondolkodott el rajta.

Azon felhasználók száma, akik rendszeresen használják a fájlcsere hálózatokat, és semmibe veszik a szerzői jogi kérdéseket, gyakorlatilag megegyezik az online zeneletöltők arányával, amely a Pew jelentése szerint jelenleg 65 százalék. A megkérdezettek 30 százaléka minden esetben tiszteletben tartja a szerzői jogi törvényeket, 5 százalék pedig nem foglalkozik az üggyel.

A jelek szerint a Napster 2001-es bezárásával még korántsem ért véget az illegális online zeneterjesztés. Bár az online zenetöltögetők aránya az összes internetezőhöz képest 2001 áprilisa és 2003 májusa között nem változott számottevően, és jelenleg mintegy 29 százalék, az összesen letöltött zenefájlok száma jelentősen megemelkedett.

A Pew jelentése szerint az Amerikai Lemezkiadók Szövetsége (RIAA) július 28-ig közel ezer esetben adott ki idézést az internetszolgáltatók részére egyes, nagyszabású illegális zeneterjesztést folytató felhasználó azonosítására.
A felmérést mintegy 2515 felhasználó telefonon keresztüli megkérdezésével a Princeton Survey Research Associates piackutató cég készítette a Pew megbízásából.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • selwik #1
    RIAA, Sziszifusz hozzád képest lejtőn kergette azt a követ...