JohnnyCage

Továbbra is kételyek gyötrik az online zeneüzletet

Annak ellenére, hogy a lemezkiadók az utóbbi időben egyre nyitottabbá váltak az online zeneterjesztés iránt, a szakértők szerint a jogi és üzleti problémák miatt továbbra is bizonytalan a szegmens közeljövőbeli sikere.

Mindez a héten megrendezett New York-i Jupiter Plug.IN Conference & Expo kiállítással egybekötött konferencián hangzott el. A szakértők szerint az online zeneterjesztési üzletágat a közeljövőben is bizonytalanná teszik a különböző jogi és üzleti problémák, valamint az ingyenes, illegális fájlcserére is használt P2P hálózatok.

A különféle online forgalmazók közötti harc a lehető legkedvezőbb lemezkiadói licencszerződésekért, a digitális másolásvédelmi (DRM - Digital Rights Managements) technológiák által lehetővé tett felhasználási módok mehatározásának nehézségei, valamint az új, online marketingtechnikákban rejlő lehetőségek kihasználásának sikertelensége mind - mind hátráltatják a jogszerű online zeneterjesztés kibontakozását, közölték a konferencia résztvevői.

A kiállítást szervező Jupiter Research azzal a bejelentéssel nyitotta meg a konferenciát a napokban, hogy a zenei CD eladások 2003-ban várhatóan az előző évi szinten maradnak, amely mintegy 750 millió dolláros bevételt jelent az Egyesült Államokban. Ez az összeg mintegy 7 százalékát teszi ki az ország éves zeneipari bevételeinek.

Az online zeneeladások az évben mintegy 75 millió dollárt fognak kitenni, amely eltörpül a teljes zeneipar tízmilliárd dolláros nagyságrendű éves forgalma mellett, közölte a darieni (Connecticut) székhelyű Jupiter.

A piackutató cég szerint az online zeneforgalmazás elterjedésének egyik akadálya a szükséges terjesztési licencszerződések megszerzése, amely a lehetőségeket jelentősen beszűkítő feltételek elfogadására kényszeríti a társaságokat. A felhasználók ugyanis nem szívesen fizetnek elő egy olyan szolgáltatára, amely esetében a letöltött zenék csak a szerződés felbontásáig hallgathatók, és nem készíthetnek audió CD-t a fájlokból, illetve nem tölthetik hordozható digitális zenelejátszókra azokat.

"Úgy akarjuk eljuttatni a zenéket az előfizetőknek, ahogy ők szeretnék, de kérdés, hogy a lemezkiadók és a jogászok lehetővé teszik-e mindezt számunkra" - mondta Jonathan Potter, a Digital Media Association szövetség igazgatója.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #1
    szakértők szerint... :))