Spencer

Újgenerációs, szélsebes működésű Rambus memóriák

A Rambus a Toshiba és Elpida cégekkel közösen bejelentette a világ jelenleg leggyorsabb DRAM memóriáját, az XDR DRAM-ot. Az újgenerációs memória a Rambus korábban Yellowstone fejlesztési kódnevet viselt, úgynevezett XDR memóriainterfész technológiájára épül, 3,2 GHz-es frekvencián üzemeltetve pedig az eddigieknél nyolcszor nagyobb memória sávszélességet biztosít. Azt hiszem, erre szokták pestiesen azt mondani, hogy nem semmi, a kérdés most már csak az, hogy mikor és milyen körülmények között használhatjuk majd ki az XDR DRAM nyújtotta lehetőségeket?

A fejlesztők a hivatalos bejelentés kapcsán elmondták, hogy az újgenerációs memóriák felhasználási köre rendkívül széles, a kezdetekben azonban valószínűleg csak a legnagyobb sávszélesség igényű környezetekben találkozhatunk majd ilyen memóriákkal, tehát például high-end kategóriás grafikus megoldások, illetve nagy teljesítményű hálózati eszközök esetében. Amint a memória sávszélesség igény a szerver számítógépek, az asztali rendszerek, illetve a notebookok esetében is növekedni fog, várhatóan ezen szegmensekben is rövid idő alatt be fog törni az XDR DRAM, jelen pillanatban azonban ezen rendszerek esetében egyelőre egyszerűen még nincs értelme az új memória debütálásának.


A kereskedelmi forgalomban elsőként felbukkanó XDR DRAM memóriák a Rambus szerint 3,2 GHz-es működési frekvenciával fognak rendelkezni, azonban a vállalat legfrissebb ütemtervében már a 6,4 GHz-es frekvencián ketyegő jövőbeli XDR DRAM memóriák is megtalálhatók, melyek nem kevesebb mint 100 GB/s-os adatátviteli sebességet fognak biztosítani. A Rambus új memóriái egyébként idővel számos különböző sebességű, kapacitású, illetve kialakítású változatban lesznek kaphatók, az XDR DRAM memóriamodulok kapacitása például 256 MB és 8 GB között fog alakulni. A Toshiba és az Elpida munkatársai elmondták, hogy az XDR DRAM-ok első szállítmányai 2004-ben hagyják majd el a gyártószalagokat, a tömeges gyártás beindítására pedig előreláthatólag valamikor 2005 elején fog sor kerülni. Ide kapcsolódó hír, hogy a Sony Corporation, illetve a Sony Computer Entertainment nemrégiben megvásárolta az XDR technológia licenszjogait, illetve tudni lehet, hogy az Intel a közelmúltban jelentős tőkebefektetést hajtott végre az Elpidában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TheZsenyka #10
    kb 30 millió éves ábrándozás a ps3-ról. 900 ezerszer láttuk máe a neten.
  • Lazarus #9
    PC párti vagyok de erre a ps3ra én is kiváncsi leszek :)
  • versio #8

  • TheZsenyka #7
    Tudod mi lesz a PS3 dobozában? Sok levegő
  • TheZsenyka #2
    Király, alig várom hogy kiadhassak 98.000 Ft. + ÁFA-t egy 256MB-s XDR modulért...