JohnnyCage

Nem kérnek az Apple zeneszolgáltatásából az együttesek

A közelmúltban több híres együttes, mint a Metallica, a Red Hot Chilli Peppers, a Linkin Park, és a Papa Roach is megtiltotta zeneszámainak különálló letöltéskénti forgalmazását az Apple Computer népszerű iTunes Music Store zeneszolgáltatásán.

Az Apple-féle iTunes Music Store online zeneszolgáltatás, amely a közelmúltban óriási sikert aratott, és ezidáig mintegy 5 millió zeneszámot értékesített, lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy csak egyetlen zeneszámot vásároljanak meg, ne az egész albumot. Egyes előadók szerint ez a gyakorlat azonban tönkreteszi a zenei albumok hagyományait, lerombolja az albumvásárlás élményét.


"Előadóink nem járulnak hozzá az album formátum lerombolásához" - mondta Mark Reiter, a Metallica és Red Hot Chilli Peppers együtteseket képviselő Q Prime Management Co. egyik vezetője. Egyes hírforrások szerint emellett a Green Day és a Linkin Park is megtiltotta, hogy zeneszámait az albumtól külön, egyenként is meg lehessen vásárolni az online zeneszolgáltatáson.

Reiter szerint az Apple Computer csak akkor hajlandó az egyes előadók albumjait forgalmazni online zeneszolgáltatásán, ha a felhasználók egyenként is megvásárolhatják a zeneszámokat. "Nem hagyhatjuk, hogy egy forgalmazó szabja meg, miként árulják előadóink a zenéiket" - mondta Reiter hozzátéve, hogy ezt az egy kivételt leszámítva elfogadhatónak tartják az Apple üzleti feltételeit.


A képviselő szerint amennyiben a felhasználók különálló zeneszámokat is letölthetnek, kevésbé lesznek hajlandók egész albumokat letölteni. Reiter azonban fontosnak tartotta megjegyezni, hogy az együtteseknek mindez művészeti jellegű problémát jelent, nem anyagi gondot.

"Ha különálló zeneszámot is letölthetsz, nem biztos, hogy az egész albumot megszerzed. Az előadók pedig azt szeretnék, ha rajongóik az egész album alapján alkotnának képet róluk."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zippofcy #8
    Dehogynem. Csak vard ki a veget.
  • zippofcy #5
    Jaja, ez is csak a penzrol szol. Majd megnezem milyen kepet vagnak ha a kiadok csodbemenetele utan nekik maguknak kell majd eladniuk a zenejuket :)
  • mad mind #1
    Nem tetszik nekik, hogy így látható, az albumeladásokat két-három szám igénye generálja.