JohnnyCage

A Nokia legnagyobb ereje márkanevében rejlik

Az európai piacon értékesített mobiltelefonok felét a finn Nokia gyártja, a társaság 6310i készüléke pedig az üzleti felhasználók alapkellékévé vált.

Hans Snook, a holland Carphone Warehouse elnöke azonban úgy véli, ha a boltokban letakarnák a márkajelzéseket a készülékekről, a legtöbb vásárló valamelyik rivális cég mobilkészülékét választaná. "Úgy gondolom, egy Motorola, Siemens, vagy Panasonic készülék jobban fogyna, mivel ezen cégek igen jó funkciókkal ellátott mobiltelefonokat gyártanak" - mondta Snook.

A Nokia riválisai általában alacsonyabb áron kínálják digitális kamerával rendelkező, színes kijelzőt tartalmazó, és egyéb izgalmas funkciókkal felvértezett készülékeiket, mint a finn óriás. A Nokia erőteljes márkaneve, illetve a társaság új, igen színvonalas készülékei azonban nem könnyítik meg a riválisok dolgát, állítják az elemzők.


Nokia 6600 és 3100

"Az, hogy a legjobb mobiltelefonnal rendelkezel, még nem elég ahhoz, hogy piaci részesedést szerezz a Nokia rovására" - mondta Ben Wood, a Gartner Dataquest piackutató cég egyik elemzője. Wood, aki a mobilszolgáltatók számára ad tanácsokat az ígéretes mobiltelefonokkal kapcsolatban úgy véli, a Motorola a közelmúltban megoldotta készülékeinek legnagyobb problémáját, a nehéz kezelhetőséget, a Siemens új mobiljai pedig már nem annyira egyhangúak. Az elemző szerint egy Sony Ericsson T610 a maga integrált kamerájával, színes kijelzőjével, és játékaival többet nyújt egy üzleti felhasználó számára, mint a Nokia 6310i, és alig kerül többe.

Bár a Nokia 7650 megjelenését követően a japán riválisok, mint a Sharp és a Matsushita Electric Industrial (Panasonic) rendre igen jólsikerült kamera-mobilokat adtak ki, a társaságoknak nem sikerült jelentős szeletet szerezniük a Nokia tortájából, monta John Strand mobil telekommunikációs tanácsadó. Strand szerint a mobiltelefon értékesítéssel foglalkozó szaküzletekben az eladók csak egy - két készüléket mutatnak meg a leendő vásárlónak, amelyek közül az első szinte minden esetben egy Nokia modell.

Snook emellett úgy véli, a Nokia azzal is óriási sikert aratott, hogy elsőként tűzte ki céljául a mobiltelefonok menürendszerének leegyszerűsítését. "Az összes gyártó közül ők végezték a legjobb munkát a mobilok menüjének átláthatóbbá, egyszerűbbé tételében, márpedig a menü általában évekig nem változik meg számottevően" - mondta.

Bár az utóbbi időben sokat behoztak lemaradásukból a riválisok, egy egész generáció nőtt fel a Nokia menün.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • asysoft #24
    Na igen, márkanévvel sok szart el lehet adni jó drágán.
  • Pheel #22
    Hát nem tudom, de én inkább fizetek többet, de ne kelljen szopnom a billentyűzettel...

    Tényleg van benne BT? Király :)
  • Csudri #21
    Te fröcsögsz itt bazd meg, hogy ne fikázzuk a Nokiát? Te mit csinálsz, itt fikázod a Siemens-t! Én kifejezetten szeretem a S55-met! Tény, hogy kissé nehézkes a bill, de akkor is kenterbe veri a hasonló árkategóriás Nokiákat! És ha valami nem tetszik, akkor nem kötelező hozzáugatni!
  • Csudri #18
    Van benne! Úgyhogy nem nyertél!
  • Reggel #12
    Nem hiszem, hogy a Nokia valóban jobb lenne.Inkább azért van ez a dolog, hogy a Nokiaból több fogy mert az eladók szinte csak Nokiat tesznek a vasarlók elé.És szerintetek az a nagymama vagy az a szülő aki az unokájának, gyerekének mobilt vesz melyiket fogja megvenni? 100-ból 99-szer azt amit kitesznek elé, és az biztos Nokia.Egyébként nekem meg a Siemens menürendszere tetszik jobban.De ez ízlések és pofonok, nyílván aki a Nokiat szokta meg annak az tetszik.Zárógondolat: azonos vagy nagyobb tudás mellet szinte mindig a NEM NOKIA kerül kevesebbe.

    Bye.Peace and make love not war.
  • Pheel #10
    Bluetooth tuti nincs benne, de biztosan találhatnék más különbséget is még :)
  • Zoldalma #9
    Hat igen....es arra valo amire kell...telefonalni. Azt pedig nagyon lehet vele. :o)
  • Taranov #8
    igaz
  • Csudri #7
    A 6310i tényleg egy jó konstrukció, majdnem vettem is egyet a múlt hónapban, de aztán mégis a Siemens S55 mellett döntöttem. !Mindent! tud, amit a 6310i +szines a kijelző, és SOKKAL kisebb!

    Amúgy undorító amit a Pannon csinál! (még jó, hogy Westel-es vagyok) 19900-ért szinte utánaddobja az S55-öst és azt hangoztatja, hogy küldj MMS mag minden. Csak azt nem teszi hozzá, hogy a kamerával együtt már 70000-be kerül. LOL!
  • Zoldalma #5
    Miert lenne nevetseges? Lehet h nem szines, lehet hogy nem tud MMSt, viszont a beszelgetesi es keszenleti ideje klasszisokkal nagyobb :o)