Spencer

A Metallica legújabb zenei felvételei az Interneten

Az internetes zenei kalózkodás egyik legnagyobb ellensége, az egykor népszerű Napster zenefájl cserebere szolgáltatást bíróságon beperlő Metallica együttes most többek közt úgy próbálja népszerűsíteni legújabb zenei felvételeit, hogy azokat a Metallicavault.com című, csütörtökön induló internetes oldalról letölthetővé teszi.

Természetesen nem arról van szó, hogy a legújabb Metallica számokat mostantól bárki teljesen ingyenesen és legálisan letöltheti a világhálóról, hanem arról, hogy az ugyancsak csütörtökön megjelenő, St. Anger című album vásárlói az interneten ingyen hozzáférhetnek az albumon található számokhoz. Az új Metallica CD vásárlói egy olyan kódot kapnak, melynek segítségével az interneten keresztül hozzájuthatnak az együttes koncertfelvételeinek mozgóképanyagához, illetve letölthetik a legfrissebb Metallica számokat. Mi mindig is azt szerettük volna, hogy rajongóink akár online módon is elérhessék a dalainkat, azonban egészen mostanáig elégedetlenek voltunk a különböző internetes terjesztési megoldásokkal - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Lars Ulrich, a Metallica dobosa.


Robert Tujillo, James Hetfield, Lars Ulrich és Kirk Hammett

Az "anti-net" fázisán a jelek szerint átesett Metallica tehát csatlakozik azon zenei előadók és együttesek egyre nagyobb táborához, akik nagy lehetőséget látnak dalaik interneten keresztül történő népszerűsítésében és terjesztésében. Egyes zenészek például már a hivatalos megjelenés előtt felteszik a világhálóra legújabb felvételeiket, és ezen zenék letöltéséért sokszor még fizetni sem kell. Madonna nemrégiben az American Life című számát népszerűsítette az internet segítségével, azonban az említett dalt csak egy bizonyos összeg fejében lehetett elérni az énekesnő internetes oldalain.

Emlékezetes, hogy amikor a közelmúltban a Napster és a hozzá hasonló P2P (peer-to-peer) zenefájl cserebere szolgáltatások világhódító útjukra indultak, a zeneiparban a Metallica az elsők között emelte fel hangját ezen új szolgáltatások ellen. Ezt követően az együttes 2000 áprilisában be is perelte a Napstert, és azt kérte a bíróságtól, hogy tiltsa be a Metallica számok Napsteren keresztül történő cserélgetését. A Metallica egyébként a Napster felhasználókat nem, csak a Napster mögött álló céget kívánta peres úton jobb belátásra bírni. A Napsterről egyébként immár jó ideje csak múlt időben lehet beszélni, ugyanis a kiadók lehetetlenné tették a működését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)