Artur_TFB

Kampány a kalózok ellen

A Microsoft Magyarország sajtóközleményt tett közzé, a Microsoft az internetes kalózkodás ellen indított világszintű kampányáról, illetve annak magyarországi vonatkozásairól.

2000. augusztus 2-án megindult a Microsoft Corporation illegális szoftver használat és terjesztés ellen irányuló globális kampánysorozata. Új technológiákat alkalmazva, valamint partnerek és jogi szervezetek bevonásával a Microsoft már több mint 7500 esetben indított jogi eljárást hamisított és illegális szoftvereket ajánló weboldalak ellen. A világhálón ezekből az oldalakból több mint 2 millió van. Az illegális tartalommal rendelkező Internet szerverek a világ 27 különböző országában lelhetők fel.

A kampányhoz használt új technológia egyik része egy Internet figyelő eszköz, amely a hét minden napján 24 órán keresztül keresi a gyanús web oldalakat, hogy az illegális online ajánlatokat és a mögöttük állókat beazonosítsa. A folyamat legidőigényesebb részeinek automatizálása lehetővé teszi naponta több ezer illegális oldal felfedését, valamint - többnyire az Internet-szolgáltatókkal és a internetes tartalomszolgáltatókkal együttműködve az illegális termékek eltávolítását az Internetről. Az új technológia kiegészítéseként online és hagyományos nyomozók is dolgoznak, akik a gyanús oldalak vizsgálata mellett tesztvásárlásokat végeznek, majd kiderítik az illegális oldalakat üzemeltető kalózok kilétét.

Jogi végrehajtó szervezetek A különböző hatóságokkal együttműködve segítségével és a BSA (Business Software Alliance) a kampánya során már 64 rendőri rajtaütésről tud beszámolni volt és 17 polgári peres eljárást indított van folyamatban a világ 15 országában. (Peru, Dél-Afrika, USA, Anglia és Hong Kong.) Ezek az erőfeszítések egyébként a helyi kormányok támogatását is élvezik, mivel a szoftver kalózok visszaszorítása elősegíti a biztonságos digitális infrastruktúra kialakítását az elektronikus kereskedelem számára.

Az illegális aukciós oldalakat felszámoló hadjáratának megkezdése óta 43000 aukciót sikerült megszüntetni. Az EMEA-n belül idén 743 aukciós oldalnak küldtek figyelmeztetést jogsértő anyagokkal való visszaélésért. Ezen kívül ISP (takedown notice) számos ügyvédi felszólító levelet küldött a BSA az érintett Internet-szolgáltatóknak, melyben a például a Microsoft Windows 2000 illegális letöltését lehetővé tevő web tárhelyek megszüntetését kérték a szolgáltatótól.eltávolítási értesítés/figyelmeztetést bocsátottak ki olyan web oldalak illetve szerverek részére, amelyek lehetővé tették a Microsoft Windows 2000 illegális letöltését.

Az országhatárok nélküli világhálón indított kampány Magyarországra is kiterjed. , a BSA Magyarország hatáskörébe tartozik. Esetleges jogi eljárások esetén az elkövetőkre a magyar jog szerint akár 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható.

További információ:
Gillemot Judit
Microsoft Magyarország
tel.: 437-2800
fax: 437- 2899
e-mail: [email protected]

Megjegyzés:
Örülök a kezdeményezésnek, hiszen ideje végre tenni valamit, hogy a NET ismét a jog és biztonság hona legyen. Azt már csak félve jegyzem meg, hogy az akció szervezői és bonyolítói remélhetőleg nem a legkisebb ellenállás irányába, a profit nélküli otthoni felhasználók felé mozdulnak el, mint azt több sajnálatos hazai példa is mutatta, hanem végre a "nagy halakra", a cyber space igazi cápáira csapnak le. Azt már csak közmondásos rosszmájúságom mondatja velem, hogy egy ilyen sajtóközleményt esetleg ellenőriztetni kellett volna pl. a Microsoft Word valamelyik magyar nyelvű verziójával, hogy ne maradjanak ilyen bántóan suta fogalmazási hibák és sánta mondat szerkezetek benne ;)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!