Spencer

Sony: önmegsemmisítő letölthető mozifilmek

A különböző fogyasztói elektronikus eszközök fejlesztésével foglalkozó Sony egyik részlege olyan mozifilm fájlokat kíván áruba bocsátani, melyek adott idő után képesek önmaguk megsemmisítésére. A Nikkei Business Daily című japán napilap híradása szerint a Sony érdekeltségi körébe tartozó So-net internet szolgáltató cég a közeljövőben már meg is kívánja kezdeni az újfajta mozifilm szolgáltatás kereskedelmi tesztjeit.

A különböző digitális tartalomszolgáltatásokkal foglalkozó cégek az eddigiekben elsősorban úgy oldották meg a filmek interneten keresztül történő legális terjesztését, hogy streaming video anyagaikba speciális kódokat rejtettek, ily módon azokat lényegében lehetetlen volt elmenteni, illetve terjeszteni. Az internetes filmszolgáltatások ezen válfaja azonban komoly hátrányokat rejtett, illetve rejt magában, ugyanis mivel az internet kapcsolatok sávszélessége általában jelentősen be van határolva, a streaming video megoldások kép-, illetve hangminősége sok kívánnivalót hagy maga után. Ugyancsak a hátrányok közé sorolható, hogy a felhasználóknak folyamatosan az interneten kell lenniük a filmek megtekintése közben.

Természetesen létezik más megoldás is, például, hogy a szolgáltatók a teljes mozifilm fájlokat elérhetővé teszik az interneten, majd egy hosszabb-rövidebb letöltési procedúrát követően a felhasználók sokkal kényelmesebben, és nem utolsó sorban sokkal jobb minőségben nézhetik meg azokat. Ebben az esetben viszont fennáll a veszélye annak, hogy a letöltött videoanyagokat a felhasználók illegális módon másolni és terjeszteni kezdik.

A Sony fejlesztői megoldást találtak a problémára, még pedig oly módon, hogy különleges DRM (Digital Rights Management) technológiákat rejtenek a letölthető mozifilmekbe. A Sony által használt trükkök egyike, hogy a letölthető filmek a felhasználók merevlemezén nem egy nagy fájlban, hanem könyvtárakba szétszórva, sok kisebb fájlban tárolódnak, és csak egy speciális szoftver segítségével játszhatók le. A Sony ezenkívül egy olyan védelmi rendszert is bevet, mely egy előre meghatározott időt követően lényegében megsemmisíti az internetről letöltött mozifilmeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Bonewerkz #21
  ez a jo oreg 80as evek kozepe tajan valszeg egy nepfelkeles elinditasahoz is eleg lett volna...
 • Csacsis #16
  Bénák!
  Én a helyükben a letőltés közben beleraknám a videófile-ba a letöltő gép konfig adatait, majd egy dekódoló algoritmust küldenék a lejátszóhoz.
  Csak akkor lehetne lejátszani a filmet, ha az adott konfigon jtszuk azt le a személyre szabott lejátszóval. Na ezt már tényleg nehéz lenne hekkelni (szerintem).
 • RelakS #14
  "A Sony ezenkívül egy olyan védelmi rendszert is bevet, mely egy előre meghatározott időt követően lényegében megsemmisíti az internetről letöltött mozifilmeket.(...) a letölthető filmek a felhasználók merevlemezén nem egy nagy fájlban, hanem könyvtárakba szétszórva, sok kisebb fájlban tárolódnak"
  Namost az egésznek azé lesz egy főkönyvtára, nem? Onnantól kezdve kiírod DVD-re, oszt törölgetheti, mint atom :)
 • Laci73 #12
  ...és csak egy speciális szoftver segítségével játszhatók le. A Sony ezenkívül egy olyan védelmi rendszert is bevet, mely egy előre meghatározott időt követően lényegében megsemmisíti az internetről letöltött mozifilmeket."

  Csak az algoritmust kell visszafejteni.

  "... a letölthető filmek a felhasználók merevlemezén nem egy nagy fájlban, hanem könyvtárakba szétszórva, sok kisebb fájlban tárolódnak"

  Magyarán még a gépemet (winyót) is lassítsam le a sok szétszórt file miatt. Szép!
 • Laci73 #11
  A KaZaA megoldása lényegesen egyszerűbb :)))
 • CSOCSO #9
  kiváncsi vagyok milyen minősége lenne az ilyennek..no meg hány mega..
 • CSOCSO #8
  ez már jobb minthogy valodi dvd ket kölcsönözz és hogy ne kelljen visszavinni önmegsemmisül..szal az baromság volt a javábol..de ez jobb..egy a baj.. akárki tud venni egy dvd felvevőt kiteszi rá a képet és felveszi.. vagy kazetta..mindegy...
 • TheZsenyka #6
  Szinte már látom a híreket a supergamazen:

  "Rendőrségi őrizetben a Sony másolásvédelem feltörője!"
 • daniferi #2
  Jó dolog, kár, hogy ezt sem fogom tudom használni, mert nincs és nem is lehet olyan kártyám, amivel fizethetnék neten :)