JohnnyCage

Újgenerációs mobil DRAM-ot adott ki az Elpida

A japán Elpida Memory egy olyan DDR Mobile RAM típust fejlesztett ki, amely elsősorban a mobilokhoz, PDA-khoz, és digitális kamerákhoz készül, és a hagyományos DRAM memóriaváltozatoknál sokkalta kisebb fogyasztással rendelkezik.

Az új alacsony fogyasztású memóriák a társaság 110 nm-es csíkszélességű technológiájával készülnek 256 Mbites tárolókapacitással, és 400 MBájt/s adatátviteli sebességre képesek. A DDR (kétszeres adatátviteli sebességű) változatok mellett hagyományos SDR modelleket is kínál a társaság feleakkora teljesítménnyel. Mindkét változat 1,8 voltos tápfeszültséget igényel, és 9 x 13 mm-es FBGA tokban kap helyet.

Az Elpida új chipjei többek között olyan energiatakarékossági funkciókat tartalmaznak, mint a hőmérsékletfüggő frissítés, a mély energiatakarékossági készenléti üzemmód, valamint a részleges frissítés.

Bár a tápfeszültség csökkentése már önmagában is jelentős fogyasztáscsökkentést tesz lehetővé, a legtöbb energiát a fejlesztők a speciális frissítési ciklusokkal tudták elérni. Az Elpida stratégiája elsősorban arra épül, hogy az olyan készülékek, mint a mobiltelefonok az üzemidő döntő részében készenlétben állnak. Az új Mobile RAM chipek a társaság szerint mindössze 8192 frissítési ciklust hajtanak végre 64 ezredmásodpercenként.

Az Elpida fő versenytársai, mint a Samsung Electronics, a Micron Technology, az Infineon Technologies, és a Nanya Technology szintén hasonló megoldásokon dolgoznak. A társaságok azt remélik, a mobil készülékekben alkalmazott memóriák újra növekedést hozhatnak a nehéz helyzetben lévő szegmens számára.

A 256 Mbites SDR Mobile RAM chipek nagykereskedelmi darabára 25 dollár, a DDR verzió pedig 27,50 dollárba kerül. A tömegtermelést júniusban kezdi meg az Elpida.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!