Franczy

Tovább csökken a DDR memóriák ára

Egy az iSuppli Corporation által készített jelentés szerint a manapság legnépszerűbb, 256 Mb kapacitású DDR (Double Data Rate) SDRAM memóriachipek ára mostanság olyan jelentős mértékben csökken, hogy ezen chipekért hamarosan már kevesebbet kell majd fizetni, mint a hasonló kapacitású SDR (Single Data Rate) SDRAM chipekért. A jelentésből többek közt kiderül, hogy a DDR memóriachipek ára tavaly november óta lényegében megszakítás nélkül csökken, ezzel szemben a jó öreg SDR chipek ára azóta semmit sem változott, és ez okozza a mostani furcsa jelenséget.

Az Egyesült Államokban jelenleg 4,25 dollárba kerül egy 256 Mb kapacitású DDR SDRAM memóriachip, ami azt jelenti, hogy az elmúlt héten egy százalékkal csökkent az ilyen típusú chipek ára. Ezzel szemben az ugyancsak 256 Mb kapacitású SDR SDRAM chipek ára már hosszabb ideje változatlanul 3,55 dollár körül alakul, vagyis a szakértők azt jósolják, hogy a DDR chipek ára várhatóan rövid időn belül a hagyományos SDR chipek árszintje alá fog csökkenni. Emlékezetes, hogy nem is olyan rég egy-egy DDR memóriachip még kétszer annyiba került, mint egy-egy SDR memóriachip, azonban ez már végérvényesen a múlté, a jövő pedig egyértelműen az egyre olcsóbb DDR memóriáké.


Jelenleg a DDR400 az elérhető maximum

Szakértők szerint tulajdonképpen nincs semmi meglepő abban, hogy a DDR memóriák ára folyamatosan csökkenőben van, hiszen manapság a felhasználók nagy többsége már DDR memóriával felvértezett számítógépeket vásárol, vagyis a memóriagyártó cégek üzemei ennek megfelelően immár tömegesen ontják magukból a DDR chipeket. A legfrissebb jelentések szerint a jó öreg SDR SDRAM memóriák manapság már csak a világ szegényebb országaiban népszerűek, így például Kínában és Indiában.

A memóriachipek gyártásával foglalkozó cégek egymás után állnak át a jelenleg legkelendőbb PC2100-asnál nagyobb memória sávszélességgel kecsegtető PC2700-as, illetve PC3200-as (DDR400) memóriák gyártására. Ezen nagysebességű memóriák gyártása a kezdetekben számos problémát okozott a cégeknek, azonban a 0,14, illetve 0,13 mikronos technológiákra történő átállás ezen problémák nagy részét orvosolta. A Micron Technology egyébként már gőzerővel azon dolgozik, hogy meghonosítsa a 0,11 mikronos gyártási technológiákat, melyek várhatóan jelentősen javítanak majd a PC2700-as chipek kihozatalán. Említésre méltó, hogy a PC3200-as chipek kihozatala átlagosan mindössze 30 százalék alatti, vagyis ennek tudható be az ilyen memóriák jelenleg még túlzottan magas ára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Piftuka #22
    Köszi !
  • Scipio_from_HAB #21
    zod.azazel, Piftuka: csekkoljátok
    www.bluefish.hu
  • Piftuka #18
    Hát én is ezt kérdeztem !
  • Piftuka #14
    Elárulod, hol vetted ? Megköszönném !
  • Csudri #13
    Milyen moderálás volt itt? 1 és 9 között nincs üzi! Tisztogatnak!
    A témához: Ha így megy le a DDR memo ára, akkor már nekem is ki kellene próbálnom. eddig ugyanis rambussal toltam. Melyik a legjobb legjobb P4 alaplap DDR-hez?
  • Scipio_from_HAB #12
    eh 23 ért vettem 256 mb 333-as Kingstont pár hónapja... most ugyan ez, ugyan ott bruttó 11...
  • Mixyboy #11
    Egyik haverom 16ert most vett 256Mega (333 MHz) DDR Ramot... Valoban mennek le az arak...
    En is akarok, mert unreal 2-hoz kelleni fog...
    De ugylatszik, inkabb varok meg egy par hetet...
  • atee #1
    Jo lenne tudni hol a melypont....
    Es akkor venni csak:)