JohnnyCage

Az erőteljes kereslet miatt emelkedik a DDR400 ára

A vezető OEM PC gyártók nagymennyiségű megrendelései miatt a szükségesnél kevesebb DDR400 chip jut a nagykereskedelmi csatornákba, jelentős áremelkedést eredményezve ezzel.

A kialakult helyzet az elemzők szerint azonban nem lesz hosszútávú, és a DDR400 memóriák DDR266 változatokhoz viszonyított árprémiuma az év második felében jelentősen lecsökken.

Jelenleg a DDR400 termelés döntő többségét a nagy OEM PC gyártók vásárolják meg, így a noname "fehér doboz" gyártók, illetve a nagykereskedők számára csak a szükségesnél jóval kevesebb chip jut. Mindez azt eredményezte, hogy a DDR400 memóriák ára a nagykereskedelmi piacon jelentősen megemelkedett, és jóval magasabb szintet ért el, mint az általánosanak számító DDR266 változatoké.

A DRAMeXchange jelentése szerint a nagykereskedelmi piacon jelenleg 16 százalékkal kell többet fizetni a DDR400 memóriákért, mint amennyit a szerződéses megrendelők adnak chipekért. A szerződéses darabárak jelenleg 4,30 - 4,80 dollár között mozognak a 256 Mbites DDR-SDRAM memóriachipek esetében, amíg a nagykereskedelmi csatornákon 4,60 - 5,60 dollárt kérnek a gyártók az egyes chipekért, közölte a DRAMeXchange.

Mint Jim Sogas, a memóriagyártó Elpida Memory értékesítési- és marketing elnökhelyettese elmondta, a DRAM gyártók igyekeznek minél gyorsabban átállni a DDR400 nagymennyiségű előállítására. Farhad Tabrizi, a Hynix Semiconductor globális marketing részlegének elnökhelyettese szintén úgy gondolja, hogy a DDR400-SDRAM chipek iránt mutatkozó jelentős kereslet a gyártókapavcitás növelésére készteti a társaságokat.

Jim Elliott, a Samsung Electronics DRAM memóriákkal foglalkozó marketingmenedzsere viszont két különböző hatást érzékel a piacon. "A nagykereskedelmi piacon csak kisebb mennyiségű DDR400 chip fogy, miközben a szerződéses OEM megrendelők egyre nagyobb mennyiséget igényelnek, amelyre érdemes építeni" - mondta.

Bár a DDR400 chipek jelenleg meglehetősen drágák a DDR266 változatokhoz képest, az árkülönbözet a néhány héttel ezelőtti 38 százalékról némileg csökkenni kezdett. Mueez Deen, a Samsung Electronics DRAM memóriákkal foglalkozó marketing igazgatója szerint a DDR400 memóriák ára nem maradhat tartósan sokkal a DDR266 változatoké fölött, mert akkor a nagy PC gyártók egyszerűen csökkenteni fogják a PC-be szerelt memória mennyiségét. "A számítógépek árának a memória általában 8 - 10 százalékát teszi ki. Ha az árak ennél magasabbra viszik ezt az arányt, a felhasználók kevesebb memóriát kezdenek rendelni a PC-kbe" - mondta Deen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!