Retee

Újabb fizetős zenelap - Puretunes

Véget nem érő viták dúlnak arról, hogy mit is lehetne tenni a filecserélők és az illegális warezoldalak ellen, mivel az együttesek számait, gyakorta már a hivatalos megjelenés előtt ingyen és bérmentve be lehet szerezni ilyen forrásokból, nagy károkat okozva ezzel a zeneiparnak.

Az egyik lehetséges megoldással próbálkozik jelenleg egy Puretunes nevezetű spanyol weblap, azaz szintén elérhetővé teszi ezek letöltését, ám pénzért, amelyeknek aztán jelentős részét a kiadóknak utalják át. A fizetés nem darabszámra, hanem időre megy, nyolc óra négy dollárba, két nap tíz dollárba, míg fél év százkét, egy év pedig százhetven dollárt kóstál.


Természetesen mivel mindez teljesen legális, így csak azon együttesek számai kerülnek fel ide, akik ehhez beleegyezésüket adják, ez pedig egyelőre nem túl bő választékot ígér, mivel főleg a nagyok számára nem éri meg igazán, habár ez is több, mintha teljesen ingyen szereznék be a rajongók a számaikat. A weboldal az EMI kiadóval kötött megállapodást erről, ennek fejében körülbelül 140 ezer dalt lehet letölteni. Külön gesztus az internetesek felé, hogy egyes számoknál szintén lehetőség lesz már a boltba kerülés előtt a letöltésükre, ez körülbelül két hét előnyt jelent számukra.

A file-okat mp3 formátumban kapjuk meg. A jelenlegi kínálatban szerepel Madonna, a Beatles, és több rockegyüttes anyaga is, ám a tervek szerint ez csak a kezdet, mivel a szponzorok és a kiadók is ráéreztek, hogy ez lehet a huszonegyedik század egyik biztos pénzlelőhelye, így valószínűsíthetően hamarosan több kiadó is beadja a derekát. Erről kedvezőek a tapasztalatai az Apple-nek is, hiszen közlésük szerint az első két héten több mint kétmillió letöltés született sitejukon. Ettől függetlenül ez egyelőre azonban inkább csak kísérleti mód, az elkövetkező pár hónapban azonban kiderül, hogy mennyire jönnek be a spanyol weblap elképzelései.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • e-jay #2
    :: Palace Portal ::
    A Warez Alliance tagja.
    Albumok, Maxik, Single-k, Oldiez-ok, mindössze 160FT+ÁFÁ-ÉRT! Ezt te sem hagyhatod ki!!!
    http://palace.cjb.hu
  • gz8 #1
    Megyek, aztán előfizetek 10 évre :)))))