Retee

Bevételcsökkenés a Nintendónál

Pár nappal ezelőtt a Sega tette közzé pénzügyi helyzetét, most pedig a szintén japán Nintendo cselekedte meg ugyanezt. A különbség azonban érezhetően megvan, hiszen míg a Sega hat év után először termelt nyereséget, addig a Nintendo eddig nem volt bajban, ám most egyre inkább kedvezőtlenebb a helyzete.

A féléves mérlegét ugyanis most március 31-én zárták le, és kétségkívül még így is impozáns, 401 millió dolláros nyereséget könyvelhettek el, ám így is majd negyven százalékkal csökkent a legutóbbi üzleti félévéhez képest ez az összeg. A drasztikus, és figyelmeztetőjelként is felfogható üzenet a cég új játég-gépének, a GameCubenak szól.


Satoru Iwata, a Nintendo általános igazgatója - a bevételek 37%-al csökkentek

A Nintendo szintén a Segával egy időben jelentette meg legnépszerűbb konzolgépeit, először a sima, majd a SuperNintendot, illetve a GameBoyt. Helyzete hasonlított tokiói konkurenséhez, hiszen az akkoriban belépő Sony őket is lemosta a színről, ám számukra megmaradt a GameBoy, amely hordozhatósága és kis mérete miatt a mai napig a világ egyik legnépszerűbb játékgépe. Nemrégiben pedig kiadták a GameCube-t, amely reményeik szerint ismét piacvezető szerepet szerzett volna számukra. Nem sikerült.

Az elemzők véleménye szerint túl kevés játék készül erre a konzolra, és az elkészültek nagyrésze is - hiába van már évek óta nagy nevűk - a különféle Mario és Pokemon programok adaptációira épülnek, ergo túl kevés választási lehetőséget kínáltak a fogyasztók számára. Elég csak összevetni ezt a Sony PlayStation-ével és a MS Xbox-ával, amelyekre már online szerepjátékok is készülnek.


A GameCube visszaesése miatt most a GameBoy Advance SP a nagy reménység

Az éves előrejelzés sem biztató a Nintendo részére, mivel legalább harmincmillió dollárral kevesebb profitot remélhetnek idén. Szintén rossz hír számukra, hogy az eddig egyeduralkodó GameBoy versenytársat kap, a Sony ugyanis szintén hordozható konzolt fog hamarosan árusítani. Ez szintén intő jel, igaz itt ők vannak hasonló helyzetben, mint vetélytársaik, azaz mindenki "rájuk" fejleszt, így egy ideig biztosan nem veszélyezteti az új masina egyeduralkodásukat ezen a piacon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)