JohnnyCage

A bíróságon folytatódik a DVD másolási ügy

Csütörtökön új fázisába lépett a 321 Studios szoftverfejlesztő cég filmstúdiók ellen folytatott küzdelme, amikor a San Francisco-i bíróság megtartotta az ügy első tárgyalását.

A St. Louis-i székhelyű 321 Studios két DVD lemezek másolására alkalmas szoftvert is forgalmaz DVD X-Copy és DVD Copy Plus néven. Hét nagy filmstúdió azonban azzal vádolja a társaságot, hogy a másolásvédelmi technológiával is ellátott DVD-Video lemezek sokszorosítására alkalmas szoftverek megsértik az 1998-as Digital Millennium Copyright Act (DCMA) törvényt, amely szigorúan bünteti a másolásvédelmi eljárások feltörését, megkerülését.

Bár szinte minden DVD lemezen található másolásvédelmi technológia, a 321 Studios úgy véli, ezek a technológiák bizonyos esetekben jogszerűen megkerülhetők. Ilyen eset például, amikor a felhasználók saját lemezeikről szeretnének biztonsági másolatot készíteni.


Robert Moore, a 321 Studios elnöke

A mostani ügy jelentősége azért is rendkívül nagy, mert a 321 Studios pere meghatározhatja, hogy a filmstúdiók és lemezkiadók a jövőben milyen mértékben tudják majd érvényesíteni érdekeiket a DCMA törvényre támaszkodva.

A szerzői jogok tulajdonosai, illetve a felhasználók már jóideje harcot folytatnak egymással, a technológiai cégek pedig ezen küzdelem középpontjában állnak. Az amerikai törvények lehetővé teszik a vásárlók számára, hogy saját lemezeikről, kazettáikról biztonsági másolatot készítsenek. A kiadók azonban nem kötelesek olyan formátumot készíteni, amely lehetővé is teszi a biztonsági másolatok készítését. Mindez meglehetősen elhomályosítja a másolásvédelmi rendszerek megkerülésének jogi lehetőségeit.

A kiadók szerint a DVD-Video lemezek másolása minden esetben törvénytelen, így az a szoftver is illegális, amely ezt a célt szolgálja. "A felhasználó számára minden másolat készítése tiltott, és törvénysértő attól függetlenül, hogy extramásolatnak, vagy akár biztonsági másolatnak nevezzük" - mondta Russell Frackman, a filmstúdiókat képviselő Mitchell Silberberg & Knupp egyik ügyvédje. "Van egy olyan termék a piacon, amely lehetővé teszi ezt a törvénysértést" - tette hozzá.

A 321 Studios ügye több, mint egy éve kezdődött, amikor a társaság tavaly áprilisban megelőzési szándékkal azt kérte a bíróságtól, hogy nyilvánítsa jogszerűnek a DVD Copy Plus szoftvert. A filmstúdiók azonban csak tavaly decemberben indítottak pert a társaság ellen, amikor a tökéleses másolatokat készítő DVD X-Copy is megjelent.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Lammer #5
    Russell Frackman-nak és a hozzá hasonló emberk elött törném ketté a Kedvenc-Limited példányszámban készült Dán kult(ami persze az ő tulajdona) DVD filmjét, mait már nem fognak gyártani! Na akkor megértené, miért is hasznos Backupolni...
    Ez csak példa volt...
    QRVA annyukat az összes ilyen majomnak, meg aki mögötte van!
  • zakika #2
    biztonsagi masolatot lehet kesziteni, de az torvenyserto, tehat masolasvedeni kell a lemezeket ami kizarja a jogot a biztonsagi masolat keszteserol...
  • [HUN]PAStheLoD #1
    yep! MPAA time to suck!