Spencer

Megjelent az utolsó Athlon XP processzor, a 3200+

Az Advanced Micro Devices (AMD) a korábbi várakozásoknak megfelelően bejelentette legújabb, elsősorban asztali számítógépekben történő felhasználásra szánt processzorát, az Athlon XP 3200+-t, mely chip vélhetően az Athlon XP termékcsalád utolsó tagja.

Az AMD ezen legújabb asztali processzora 400 MHz-es rendszerbusz frekvenciával rendelkezik, ami teljesítménynövekedést jelent a korábbi 266 MHz-es, illetve 333 MHz-es rendszerbuszú Athlon XP chipekhez képest. Az emelt rendszerbusz frekvencia természetesen alaplapi támogatást is igényel, így a chipsetgyártók az elvárásoknak megfelelően alakítják alaplapi chipkészleteiket.

John Crank, a Sunnyvale-i székhelyű chipgyártó egyik munkatársa az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy az AMD sebességtesztjeiben az Athlon XP 3200+ típusjelzésű processzor átlagosan 15 százalékkal teljesít jobban, mint a nagy rivális Intel 3 GHz-es működési frekvenciájú, 533 MHz-es rendszerbuszú Pentium 4-es chipje. Mint ismeretes, az Intel nemrégiben jelentette be első, 800 MHz-es rendszerbusz frekvenciájú Pentium 4 processzorát, valamint a vele kompatibilis első chipkészletet, és tudni lehet, hogy az Intel hamarosan piacra dobja a 3,2 GHz-es (800 MHz-es QPB) Pentium 4 processzort, és egy újabb, 800 MHz-es QPB-t támogató Intel chipset is a láthatáron van.

Az ezres tételben darabonként 464 dolláros, vagyis mintegy 98 ezer forintos áron kapható, 2,2 GHz-es frekvenciájú Athlon XP 3200+ feltehetően az utolsó olyan, asztali számítógépekbe szánt AMD processzor, mely a chipgyártó immár több éves múltra visszatekintő Athlon architektúrájára épül. Az AMD a közeljövőben várhatóan már csak a hordozható számítógépek piacán fog Athlon architektúrájú új processzorokkal előrukkolni.

"Nagy valószínűséggel az Athlon XP 3200+ az utolsó asztali Athlon XP processzorunk. Az Athlon XP chipek esetében nem tervezzük a 0,09 mikronos gyártási technológiákra történő átállást" - nyilatkozta Crank, majd hozzátette, hogy cége az elkövetkező hónapokban már a következő generációs Athlon 64 processzorokra kíván koncentrálni. Az idén áprilisban debütált Opteronhoz hasonlóan x86-64 architektúrájú vadonatúj asztali AMD processzorok a vállalat szerint valamikor idén szeptemberben kerülnek majd forgalomba. Az Athlon XP processzorok magasabb frekvenciájú változatai egyébként 2004-ben, sőt várhatóan még 2005 elején is kaphatóak lesznek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Hydro_man #15
    Megnéztem az UT2003 beállításomat: a felbontás 1024x768 és az összes egyébb pedig magas -ra van állítva és 32Bit szinmélység!
  • Pheel #14
    Szerintem meg mikor megvetted a bikább gépet, akkor tettél fel NT alapú Windows-t. (Értsd 2k, XP) Ez hülyeség, hogy azért nem fagy, mert XY terméke.
  • Benedekco #11
    Érdekes azaz igazság hogy én az Acorp alaplapokat kifejezetten szarnak tartottam de milyen érdekes a "szar" AMD procihoz még ők is tudtak állat lapot csinálni!! különös nem?? mégsem olyan szar az AMD?? na? nekem is AMD-m van egy AthlonXP, amit 1 MSI halyt és amióta AMD ketyeg a gépemben(függetlenül alaplaptól) azóta nem találkoztam kék halállal!!!
  • Jerrys #10
    ouih
  • Poki #6
    Basszameg! ehhe má hozzá kő szóni. tojok rá hogy befejezi e az AMD az athlonja gyártását vagy sem úccse veszem meg egyelőre aztat inkáb má 64 biteset de aztat is csak jövöre vagy mikó.

    viszbű veszik ki a zokszigént
  • [HUN]PAStheLoD #4
    fasza vót :D

    de a Barton azért nem gyenge!
  • Hydro_man #3
    Értdekes, hogy eggyesek úgy tekintenek az AMD-re mint a PC procik vadhajtására ami csak visszafogja a fejlődést és megtéveszti az embereket.
    Én is biztos álomvilágban élek mikor az UT2003-mal 1024x768-ban nyomutolok fagyás és akadozás nélkül.
    Az alaplapom Acorp 7KTAP KT133, 256SD 133, GF2MX400 64Mb, 80Gb HDD, Duron 1200
  • b #2
    no, akkor itt egy kora reggeli. :>

    > Megjelent az utolsó Athlon XP processzor

    ahh, kewl, végre. bezár a bazár.

    > Az AMD a közeljövőben várhatóan már csak a hordozható számítógépek piacán fog Athlon architektúrájú új processzorokkal előrukkolni.

    ohh, bassza meg, mégse. :(

    ennyi. hogy teccet? :D
  • Benedekco #1
    Milyen késővan!? És még nincs hozzászólás!?
    Jó az AMD-nek! :)