Rónai György

Megjelentek az első Thorton magos Athlon XP-k

Mint ahogy azt idén már sejteni lehetett, az AMD lassan minden Athlon XP processzorában áttér a Barton és a Thorton magokra. A Barton magos XP-k után most megjelentek a boltokban az első 2400+ jelölésű Thortonra épülő processzorok.

Megszorító intézkedésként, a költségcsökkentés végett az AMD úgy döntött, hogy még idén minden Athlon XP termékével áttér az új magokra, a Bartonra és a Thortonra. Ezek a magok a 2002 közepén napvilágot látott Thoroughbredeket váltják le. Míg a Barton 512 kB másodszintű gyorsítótárral rendelkezik, a Thorton ennek a butított változata, amelyben a gyorsítótár fele le van tiltva. Ennek eredményeképpen most minden Athlon XP processzorban ugyanaz a mag dolgozik lényegében, a 2500+ felettiekben az előbbi, a 2400+ és lassabbakban pedig az utóbbi.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A 2400+ jelzésű, 266 MHz-es EV6 rendszerbusszal rendelkező Thorton 2GHz-es frekvenciával debütál, az előd Tbredet váltja le, a korábban már bejelentett 2000+-os társához hasonlóan. Az új magrevízió előnye továbbá, hogy a nagyobb gyorsítótár miatt a mag mérete megnövekedett, ezért viszonylag nagyobb felületen adja le a hőt a hűtőborda felé. Ezek a chipek tehát valamivel kevésbé melegednek, mint elődeik, még ha a fele gyorsítótár le is van tiltva.


A Thorton a Duront fogja kiszorítani

Az 512 kB másodszintű cache felét általában azokon a Bartonokon tiltják le, amelyeken valami féle gyártási hiba keletkezett. Azonban mivel a K7 processzorok kihozatala mára meglehetősen jó, már most sok olyan Thortonnal találkozni, amelyeknél ez a korlátozás egy kisebb fajta beavatkozással könnyedén feloldható. A merészebb vállalkozók tehát ezekből teljes értékű Bartont is faraghatnak akár.

A 10-es modellszámú XP-k első példányai Oroszországban kerültek a boltok polcaira, míg az új 2400+ processzorok kelet Ázsiában bukkantak fel először.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Benedekco #7
    a haverom 2,8-as p4-ről váltott 2,5+ amd-re :D
    próbáld ki azt!!
  • Szemi90 #5
    Processzorteljesítményt Ne 3DMark-al mérj.
  • the Godfather #4
    mondassz valamit..:)..nos szerintem, hibát követnek el ezzel a lépéssel, mert az uj Bartonok, teljesitményben nem olyan jók mint az elödjeik...szal, technologiailag elörelépés, de én mint felhasználó, nemigazán tudom értékelni, kivéve a jó tuningképességeket.Valszeg ha az L1 cache megmaradt volna 128kbyte, akkor nagyon ütös prockó lenne. Emléxem, amikor 1800+ után betettem a 2500+ barton az alaplapba, akkor csalodottan vettem észre, hogy bezony ez nagyon gyenge elörelépés. Az 1800+-t természetesen ddr266 és a barton-t ddr400-al probáltam ugyanaz az alaplap, és videokártya konfig-al, és 300 pont volt a külömbség 3dMark2001SE-ben. Szal...szerintem a Thoroughbred-et kivonni tévedés lenne.
  • Inquisitor #3
    Nem mellékesen 3-4 hete kapni Thorton procikat itthon is. Én is ilyet vettem a haverom gépébe, bár ez antituningos, ezért csak 2000/2340-ig megy egy Falconrock-kal. :)
    (Ruszki forasztgató manusok szerint az 512K cache visszakapcsolható, csak ugye nem 100%, hogy a másik fele is működik ...)
  • Lazarus #2
    sg reklám
  • [HUN]PAStheLoD #1
    ennek a peugeot akciónak mi köze a témáhó' ??

    ha ezek a throtonok legalább olyan jó arányba leszenek ár/tudásba mint a durokok már jó.