Spencer

Már kapható az AMD Athlon 64 3400+

Az Advanced Micro Devices (AMD) féle Athlon 64 3400+ típusjelzésű processzorok első példányai a napokban feltűntek a különböző online és hagyományos számítástechnikai kereskedések polcain, ami egyértelműen annak a jele, hogy már nem kell sokat várnunk az új chip hivatalos bejelentésére.

Az Athlon 64 termékcsalád eddigi legnagyobb teljesítményű modellje korábban megjelent társaihoz hasonlóan 1 MB méretű másodszintű gyorsítótárral rendelkezik. A 2,2 GHz-es működési frekvenciájú Athlon 64 3400+ Socket 754-es tokozással készül és a várakozásoknak megfelelően egycsatornás PC3200-as memóriakontrollerrel van felvértezve. A Sunnyvale-i székhelyű chipgyártó legújabb processzora kereskedéstől függően 440-533 dollárba, vagyis mintegy 91-110 ezer forintba kerül. Az AMD jelenlegi legolcsóbb x86-64 architektúrájú processzora, az Athlon 64 3000+ 218 dollárt kóstál, a vállalat legdrágább ilyen chipjei, az Athlon FX-ek pedig jóval 700 dollár feletti áron kerülnek forgalomba.


Egyes források szerint az AMD várhatóan az idei esztendő második negyedévében dobja majd piacra újabb ClawHammer magos processzorát, az Athlon 64 3700+-t, mely minden jel szerint a leggyorsabb és egyben a legutolsó Socket 754 tokozású processzor lesz. A vállalat Athlon 64 fronton ezt követően át kíván térni a Socket 939-es tokozás, valamint a kétcsatornás memóriakontroller használatára, azonban ezzel párhuzamosan a processzorokba integrált másodszintű gyorsítótár mérete a felére, tehát 512 KB méretűre fog zsugorodni. A közeljövő Athlon 64 FX processzorai a jelenlegi modellekhez hasonlóan 1 MB-os L2 cache-t tudhatnak majd magukénak, vagyis elmondható, hogy az Athlon 64 és Athlon 64 FX chipek közötti különbség a jövőben az eltérő méretű másodszintű gyorsítótárban lesz felfedezhető.

A hivatalosan egyelőre még be sem jelentett, ám kereskedelmi forgalomban már kapható Athlon 64 3400+-ról egyelőre nem jelentek meg tesztek, azonban szakértők szerint az AMD újdonsága közel ugyanolyan teljesítményt nyújthat, mint a jelenleg 733 dolláros listaárú Athlon 64 FX-51. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy az AMD következő nagyágyúja, az Athlon 64 FX-53 mikor jelenik majd meg a piacon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • SirBubu #21
    akkor rohanok a sarki füszereshez venni kettöt :))
  • TeszteloPontHu #20
    Az AMD ma jelentette be.
    Teszt a HWSW-n...
  • Darth Sith #19
    ehh, kibaszott dárga, ennyit nem adok egy prociért. :/
  • TeszteloPontHu #18
    "Sőt, úgy hallottam, hogy 1M fölött már lassabb is lesz a proci, mert ahelyett, hogy kis kódokkal villámként bánna el a proci"

    Ez butaság. Most nem akarok a cache-ek szervezésébe, működésébe belemenni, de ez nem így van. A lényeg az, hogy keresés ideje nem függ a cache méretétől, mert párhuzamosan, minden adattároló cellában keres egyidőben.

    "ugyanígy nem értem mire jó 3-4000Ft-tal drágábban megveni egy 8M winchestert, amikor manapság az mp3-mak másolásán kívül nemigen fog gyorsulást okozni"

    Aha... És a programok, az oprendszer ezernyi .dll-je, exe-je, .vxd-je is nagyobb, mint 8 MB? Csinálj egy keresést a Total Commanderben a 8 MB-nál kisebb és nagyobb fájlokra. Meg fogsz lepődni.
  • Cat #15
    azaz a fájlok 99%nál :D
  • NeoMaN #14
    Igazad van. 8mb szvsz csak a 8mb alatti fileok másolásánál számít valamit....
  • [HUN]PAStheLoD #11
    egyenlore tényleg drágák az új aMD-k de egy intel p4 EE meg mégdrágább...
  • Cat #9
    kb. egy/másfél éve igy van
  • SirBubu #8
    és Cat, félre ne éts: nem ítélem el az AMDnek ezen gyakorlatát, (márha gyakorlat egyáltalán, tehát mindig/újabban így csinálják). pusztán arra akartam rámutatni, hogy mien poén, hogy PROCESSZORRAL van ez igy, nem pedig egy TXXXX Gazdaságos Mosóporral :))
  • SirBubu #7
    dehát ezt még hivatalosan be se jelentették. tehát nem az, hogy ma bejelentik, és holnap megjelenik japánban (vagy hol) a polcon, hanem hivatalosan még nem létezik :))