Spencer

Az Intel és az AMD is módosítana a memóriamodulokon

A világ legnagyobb chipgyártó cége, az Intel, valamint PC-s processzorbeli legnagyobb konkurense, az Advanced Micro Devices (AMD) egymástól függetlenül olyan új terveken dolgozik, melyek révén az asztali számítógépek és a szerverek belső felépítésének jövőjét alapvetően befolyásoló, úgynevezett smart, vagyis okos memóriamodulok jelenhetnének meg néhány éven belül a piacon.

Különböző források tudni vélik, hogy egyelőre mindkét chipgyártó cég a tervezési munkálatok elején tart, valamint tudni lehet, hogy a szabványosítással foglalkozó JEDEC (Joint Electron Device Engineering Council) szervezet már a jövő hónapban tanácskozást kíván összehívni az üggyel kapcsolatban. Ezen az összejövetelen vélhetően meg fogják vizsgálni mindkét, egymással versenyző tervezetet.

Mind az Intel, mind az AMD úgy vélekedik, hogy a DIMM memóriamodulokat új logikai elemeket tartalmazó egységekkel kellene kiegészíteni, ily módon ugyanis egyrészt nagyobb sűrűségű memória alrendszereket lehetne létrehozni, másrészt pedig sokkal hatékonyabbá lehetne tenni a memóriabuszokat. Egyes források szerint a két chipgyártó egymástól független terveiben a rendszermemóriákat, valamint a grafikuskártyákon található memóriákat érintő változások egyaránt megtalálhatók, ezenkívül pedig a szakértők úgy vélekednek, hogy az első körben vélhetően csak a DRAM, vagy dinamikus RAM-okat érintő módosításokat a távolabbi jövőben várhatóan más memóriatípusok esetében is alkalmazni fogják.

"Elsődleges céljaink közé tartozik a memória alrendszerek sűrűségének növelése. Ennek mindenképpen nagy figyelmet kívánunk szentelni, többek közt már csak azért is, mert tökéletesen illeszkedik az Opteron platformmal kapcsolatos terveinkbe" - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Steve Polzin, az AMD processzorok tervezésével foglalkozó részlegének egyik vezető munkatársa. Polzin azzal kapcsolatban egyelőre nem kívánt nyilatkozni, hogy az AMD pontosan milyen változtatásokat kíván végrehajtani a memóriamodulokon, valamint arról sem beszélt, hogy ezzel kapcsolatban milyen támogatókat tudhat maga mögött, illetve, hogy az AMD vizíója mennyiben különbözik az Intelétől. Hasonló módon egyelőre az Intelnél is nagy a titkolózás az üggyel kapcsolatban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Benedekco #2
    ezek a mai ramok télleg elég bénák! mostanában csak izomból(órajel) próbálták gyorsítani a ramokat! örüljünk 1-ütt hamár új alaplapot kell venni az új AMD procihoz akkor a régi ramok cserélése is belefér!
  • [HUN]PAStheLoD #1
    még nincs is QBM 800-as memória de már tervezik a SOKKAL újabbat!