Spencer

Nvidia: gyenge negyedéves eredmények és optimizmus

A világ vezető grafikuschip gyártó cégeként nyilvántartott Nvidia nyilvánosságra hozta első negyedéves eredményeit, melyekből többek közt kiderül, hogy a cég nettó nyeresége nem kevesebb mint 80 százalékkal csökkent, miközben az eladások mintegy 31 százalékkal estek vissza.

A cég képviselői elmondták, hogy a cég bevételének és nyereségének csökkenésében nagy szerepet játszott, hogy az Nvidia-féle chipekkel szerelt Microsoft játékkonzolok, az Xboxok az elmúlt időkben nem voltak túl kelendőek. Az Nvidiának a Microsoft-féle Xbox üzletből származó bevételei az elmúlt negyedévben közel 43 millió dollárral csökkentek.

Az Nvidia által nyilvánosságra hozott korántsem kedvező negyedéves eredmények a szakértőket nem érték váratlanul, sőt elmondható, hogy a gyártó eredményei némileg még meg is haladták egyes Wall Street-i elemzők korábbi várakozásait. Jen-Hsun Huang, az Nvidia elnök-vezérigazgatója elismerte, hogy cégének az elmúlt negyedévnél már volt sokkal jobb negyedéve is, azonban optimistán azt nyilatkozta, hogy a következő két negyedévben várhatóan jelentős mértékben javulnak majd az Xbox konzolok eladási mutatói, ezzel párhuzamosan pedig az Nvidia bevételi és nyereségi adatai.


Az NVIDIA részvényárfolyama

Az áprilisban véget ért üzleti negyedévben az Nvidia 19,4 millió dolláros, részvényenként 12 centes nettó nyereségre tett szert, 405 millió dolláros árbevétel mellett. Összehasonlításképp az Nvidia az elmúlt esztendő hasonló időszakában 582,9 millió dolláros árbevétel mellett még több mint 83 millió dolláros nettó nyereséget regisztrált, ami részvényenként 55 centes nyereséget jelentett. A most zárult üzleti negyedévet megelőző negyedévben a vállalat 469 millió dolláros árbevételt, valamint 50,9 millió dolláros, részvényenkénti 30 centes nyereséget jegyezhetett fel.

A cég elnök-vezérigazgatója egyébként elismerte, hogy az NV30 fejlesztési kódnevű, GeForce FX grafikus megoldások korántsem nevezhetők sikertermékeknek, viszont az utód, a sokak által várva várt NV35 várhatóan sokkal nagyobb karriert fut majd be, mint az NV30. Az Nvidia a jövő hét elején jelenti be első NV35 alapú grafikuskártyáit, melyek a GeForce FX 5900 sorozatba fognak tartozni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pheel #8
    Remélem te még 20 év múlva is Ati kártyákat fogsz használni, ha már forever...
  • gelkas #7
    Egy pár héttel ezelelőtt még azt olvashattuk, hogy továbbra is vezett. Most meg csekély 80% ejnye-bejnye nincs itt valami abban a bizonyosban? Az új kártya sem fog segíteni rajtuk mert az átlagfelhasználónak enyhén drága lesz és ha ugyanúgy nem lehet majd kapni mintNV30-at akkor ugyanmindegy! Ne legyen csak egy fejlesztő cég mert nem lesz verseny! Akkor csak mi járunk rosszul mert nem lesz aki lenyomja az árakat. Az ATI gyakorlatilag az egy éves hátrányból fél éves előnyt csinált. Igazuk van hogy hagyják a 9800-ast kifutni, mert csak saját maguknak csinálnak versenytársat. A következő kártyájuk úgyis jobb lesz az nVidia jelenlegi csőcs szörnye!
  • Benedekco #5
    szerintem is! de azért remélem sikerül valamit javítaniuk az előzőn!
  • atee #2
    egyszer volt hol nem volt:) 3dfx aztan nvidia
    Most az ati aztan majd jon a trident :P