Spencer

Amerikai szoftver a kínai kormányzati tűzfalak kijátszására

Az Egyesült Államok kormányzatának hír és propaganda részlege egy olyan szoftvert készíttetett el, melynek segítségével a kínai internetezők immár az ország kommunista vezetése által blokkolt weblapokat is megtekinthetik.

A Microsoft Windows 2000 és Windows XP operációs rendszereken futtatható speciális szoftver működését valahogy úgy kell elképzelni, hogy a program megpróbál egy kis alagutat fúrni a kínai kormányzat, illetve a kínai vállalatok, iskolák és egyéb intézmények által felállított vaskos számítógépes tűzfalak alatt. Az amerikai vezetés szerint a szoftvert azért kellett kifejleszteni, mert a kínai internetezők milliói vannak elzárva azoktól az internetes oldalaktól, melyek a világ legfrissebb történéseiről tudósítanak, mondanom sem kell, hogy sokszor nem éppen a kínai rezsim szája íze szerint.

Kínában nagyon komolyan cenzúrázzák az internetet, így a számítógépes felhasználók csak korlátozott mennyiségű információhoz juthatnak hozzá - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Ken Berman, az IBB (International Broadcasting Bureau) internet cenzúra ellen harcoló részlegének az igazgatója. Berman elmondta, hogy az IBB által az interneten keresztül sugárzott amerikai és egyéb nemzetközi rádióadók adásait Kínában egytől egyig blokkolják, és az egyszerű kínai felhasználók még az IBB honlapjához sem férhetnek hozzá. Azt szeretnénk, hogy a kínaiak azon internetes rádióadókat hallgathassák, illetve azon webhelyeket látogathassák, amelyeket csak akarják - mondta Berman.

A kínai felhasználóknak még arra sincs lehetőségük, hogy a világszerte népszerű internetes kereső szolgáltatásokat használják, ugyanis az ország vezetése attól fél, hogy ezen szolgáltatások segítségével a lakosok esetleg "kényes" információkhoz juthatnak hozzá. Egy nemrégiben kiadott jelentés szerint Kínában jelenleg legalább 19 ezer olyan weboldal elérését blokkolják, melyek általános hírekről, politikai eseményekről tudósítanak, vagy például a szórakoztatás, illetve az egészségügy a fő területük.

A most kiadott speciális amerikai szoftver a készítők szerint képes arra, hogy kikerülje a kínai hatóságok tűzfal megoldásait, és ami talán ennél is fontosabb, mindezt úgy teszi, hogy nem hagy nyomot a felhasználó kilétéről, és arról sem, hogy az adott felhasználó mely cenzúrázott weblapokat tekintette meg. Azt egyébként egyelőre nem lehet tudni, hogy a szoftver Kínában történő terjesztését pontosan hogyan fogják megoldani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kolega #20
    Az Usa már megint belekavar olyan dolgokba, amelyek egy belügyeinek tekinthetők. Az hogy még mindíg van egy "kommunista" ország persze, hogy irritálja őket. Arról nem is beszélve, hogy milyen mértékben növelné a bevételeiket, ha a kínaiak is ráállnának a kalasszikus nyugati elétmódra. A 2milliárd kínai fellendítené az amerikai on-line üzletet. És a további következményekről ne is beszéljünk.

    Kína még küzd a beáramló ameriakai tőke ellen, ha sikerül megtörni a kormányzatot internet témában talán más téren is veszítenének a presztizsükből és végülis erre megy ki a játék.

    Az Usa gyarmatosítani akarja a világ legnagyobb országát!

    És mi az elnyomás ha ez nem!
  • Power #18
    Érdekes az 1. táblázat.
    Az USA-nak 120 tankja van, Észak-Kore-nak meg 0. Nem kevés ez egy kicsit?
  • mikike #16
    én inkább a világuralmi terveik miatt aggódom
  • Bonewerkz #15
    kivancsi vagyok, az amcsik az xplorerbe beepitve mit tiltanak le a neten, es foleg: mit kemkednek masok gepen...
  • Mice #11
    Ha nem az usa-i mamusok, akkor valamelyik másik országbeliek csinálták volna meg, akkor pedig azokat szidnátok. Előbb-utóbb úgyis bekövetkezett volna. Ennyi embert képtelenség ellenőrzini.
  • mikike #10
    mocskos usa
  • b #8
    > Kínában valószínűleg egy demokratikus államrend jön létre

    júj, laci, te melyik bolygón élsz? sajnos kínai testvéreink csak erős elnyomás és stressz alatt tudnak teljesíteni. a gazdaságuk körülbelül olyan mértékben omlana össze, mint 97 óta a hong-kongi.
  • CAD #4
    En sem.
  • [HUN]PAStheLoD #1
    LOL ilyen nekem is kell !