Hunter

Megfejtették a SARS genetikai kódját

Kanadai tudósok szombaton megfejtették a SARS-t (Sudden Acute Respiratory Syndrome) okozásával gyanúsított vírus genetikai kódját, ami az első lépés lehet egy vizsgálat kifejlesztése felé, mellyel az orvosok diagnosztizálhatják a megbetegedetteket, vagy a jövőre nézve egy lehetséges oltóanyag hozhatnak létre.

Jelenleg világszerte a szokatlan tünetek alapján azonosítják a betegséget. Ilyenek a nagyon magas láz, nehézkés légzés, száraz köhögés és a kapcsolat bárkivel, akiről feltételezik, hogy az atípusos tüdőgyulladásban szenved.

A genetikai kód az a nyersanyag, melyre a tudósoknak szükségük van egy diagnosztikai vizsgálat kifejlesztéséhez, nélküle a betegeket csak "gyanús" és "lehetséges" jelzőkkel osztályozhatják, nyilatkozott Dr. Marco Marra a Michael Smith Géntudományi Központ igazgatója, mely a Brit-Kolumbiai Rákkutató Hivatal részlegeként működik.


A kór közel 3200 embert fertőzött meg világszerte mióta a SARS először feltűnt Kínában és elkezdte nemzetközi terjedését az utazókon át az év elejétől kezdve, a jelentések szerint 125 halálos áldozatot követelve. Egészen mostanáig az orvosok a fertőzés terjedésének felügyeletére összpontosítottak a repülőterek fokozott vizsgálataival és a lehetséges esetek kórházi elszigetelésével, sőt egyes esetekben a karantént is elrendelték.

A kór zavarba ejtette az orvosokat, mivel tünetei szokatlanok és a halálozási arány viszonylag magas. A betegség gyakran influenzás tünetekkel indul, ezt tüdőgyulladás követi, ami nehezíti a légzést, rosszabb esetben folyadékkal telítődik a tüdő. Pillanatnyilag nincs ellenszere.


Múlt héten több központ tudósai jelentették, hogy nagy valószínűséggel egy rosszindulatú koronavírus okozza a SARS-t. Ettől fogva a kutatók a genetikai kód feltörésén kezdtek dolgozni hat napon át napi 24 órában. A hétvégén, rögtön miután sikerült megfejteni, a génszekvenciát közzé tették az Interneten. A génszekvencia arra utal, hogy egy mindeddig ismeretlen koronavírusról van szó, ami egyetlen ismert emberi vagy állati vírushoz sem kapcsolható.

A kanadai laboratórium normál esetben rákkutatással foglalkozik, azonban ők is beszálltak a munkába a Kanadai Nemzeti Mikrobiológia Labor és a Járványügyi Központ mellé, hogy segédkezzenek a SARS elleni globális harcban.
"Az új információ megválaszolja azt a kérdést, miszerint hasonlít-e a SARS más vírusos génállományokra és utalásokat ad a vírus biológiájára" - nyilatkozott Marra.
Kanadából, mely a vírus által legkeményebben sújtott Ázsián kívüli ország, szombaton további három halálesetet jelentettek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bonewerkz #2
    aztan, ugyebar megfejtettek a lepfene kodjat is (ugy hallottam valahol...)
    igy aztan a kettobol ossze is lehet hozni egy jo kis vilagjarvanyt amcsiknak van oltoanyag, tobbieknek nincs, vagy keves
    igy aztan a zugolodo csoro tomegeket, akik csak lab alatt vannak, konnyeden artalmatlanitani lehet...
  • Bonewerkz #1
    nacceru, am ha pl az iraniak jelentettek volna be ugyanezt, akkor most ujabb obol haborunak neznenk elebe