Spencer

Lassul a károkozók számának növekedése

2001 júliusa és 2002 decembere között visszaesett a számítógépes vírusok és férgek számának növekedése, azonban az ezen időszakban született károkozók általánosságban véve nagyobb veszélyt jelentettek a számítógépes világra, mint a korábbi vírusok - derül ki egy most nyilvánosságra hozott jelentésből.

A TruSecure érdekeltségi körébe tartozó, herndoni székhelyű ICSA Labs által készített jelentés a "Vírushatékonysági Vizsgálat" címet viseli magán, és tudni lehet, hogy a jelentést az ICSA Labs munkatársai több mint háromszáz közepes és nagy méretű vállalat adataira alapozva készítették el.

Az ICSA Labs a fent említett időszakban több száz ezer asztali számítógépet, munkaállomást és szervert követett figyelemmel, és mintegy 1,2 millió vírus, illetve féregtámadást regisztrált. A jelentésből többek közt kiderül, hogy a vizsgált tizennyolc hónapban ezer gépenként havonta átlagosan 113 vírusfertőzést észleltek, ami éles kontrasztot mutat azzal az adattal, mely szerint 1996-ban ezer gépenként még csak mintegy tizenkét vírusfertőzést regisztráltak másfél esztendő alatt. A kutatók felhívják a figyelmet arra, hogy bár 1996-hoz képest igen csak elszomorítóak az elmúlt tizennyolc hónapra vonatkozó vírusfertőzési adatok, mindenképp pozitív változást jelent, hogy a vizsgált időszakban jelentős mértékben csökkent a vírusfertőzések növekedésének üteme.

Fontos megjegyezni, hogy a vírus és féregtámadások növekedési ütemének csökkenése korántsem jelenti azt, hogy az otthoni, illetve vállalati felhasználók nagyobb biztonságban tudhatják számítógépes rendszereiket, ugyanis a közelmúltban napvilágot látott újgenerációs károkozók általában nagyobb veszélyt hordoznak magukban, mint elődeik. Magyarul az újabb vírusok és férgek elődeiknél általában nagyobb károkat okoznak, ezzel párhuzamosan pedig gyorsabban és nagyobb területeken terjednek el, valamint minden korábbinál nagyobb anyagi károkat okoznak. Szakértők szerint mostanság elsősorban az internetes férgek, valamint az óriási e-mailforgalmat generáló, és ezzel szervereket megbénító elektronikus levél vírusok jelentik a legnagyobb veszélyt a felhasználókra, pontosabban a felhasználók számítógépeire. Említésre méltó egyébként, hogy a cégek által a különböző vírusvédelmi tevékenységekre fordított átlagos éves összeg a közelmúltban 69 ezer dollárról 81 ezer dollárra emelkedett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!