JohnnyCage

Sértegeti a felhasználókat az új e-mail vírus

Az antivírus szoftvereket fejlesztő társaságok bejelentése szerint egy új e-mail vírus terjed a világhálón, amely a "sértegetés" mellett sokkal komolyabb veszélyforrásokat is rejt.

A Winevar névvel illetett féregprogram e-mail levelek csatolt állományaként érkezik, és megnyitás esetén megfertőzi a számítógépet, majd egy üzenetablakban közli, hogy "milyen buta dolgot csinált a felhasználó" (What a foolish thing you have done!). A szakértők szerint azonban a kissé viccesnek tűnő sértegetés mögött igen komoly vírus áll, amely jelentős veszélyt rejt.

"A Winevar számos különösen veszélyes rombolórutint tartalmaz, amelyek többek között visszaállíthatatlan, teljes adatvesztéshez is vezethetnek" - áll az orosz Kaspersky Labs. szerdai közleményében. Az antivírus szoftvereket fejlesztő cég szerint a féregprogram az elmúlt héten bukkant fel, de csak a napokban kezdett el lendületesebben terjedni.

A társaság szerint a vírus .pif és .ceo kiterjesztésű fájlként csatolja magát a fertőző e-mailhez. A levél maga pénzügyi szervezetek negyedik negyedéves jelentésének, vagy az Association of Anti-Virus Asia Researchers (AVAR) üzenetének látszik.

A fertőzött fájl megnyitását követően a vírus megpróbálja működésképtelenné tenni a számítógépen lévő biztonsági, és antivírus szoftvereket. A Winevar egyes esetekben a merevlemez teljes tartalmát is letörölheti, közölte a Symantec. A számítógépes biztonsági cégek azt javasolják a felhasználóknak, hogy semmiképp se nyissák meg a .pif és .ceo kiterjesztésű e-mail csatolt fájlokat, és frissítsék vírusirtó szoftverük vírusdefiníciós adatbázisát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • SoDI--- #5
    Azért ír egy programozó vírust, mert érdekes szakmai kihívás. :-)