JohnnyCage

Engedéllyel terjed az "Üdvözlőkártya vírus"

A napokban megjelent FriendGreetings elektronikus üdvözlőkártya gyakorlatilag minden funkcióval rendelkezik ahhoz, hogy vírusnak lehessen nevezni, csak éppen a felhasználó "engedélyével" terjed.

Az üdvözlőkártya vírust terjesztő e-mail megtévesztheti a felhasználókat, akik egy üdvözlőlap megtekintésének reményében letölthetnek egy alkalmazást. A program indítását követően azonban kiolvassa az Outlook címjegyzékét, és továbbküldi magát az abban található összes e-mail címre - akárcsak egy igazi vírus. Bár a vírusokra emlékeztető program nem okoz kárt a "megfertőzött" számítógépekben, egyes hálózatokat jelentősen lelassított.

A készítők, vagyis a panamai központú Permissioned Media a jelek szerint nem vonhatók felelősségre a programért: Az üdvözlőkártya vírus licenszszerződésében ugyanis van egy pont, amely szerint a program szabadon továbbküldheti magát a felhasználó címjegyzékében található e-mail postafiókokba. Más kérdés, hogy a licenszszerződést szinte senki nem olvassa el, hanem egyből a "Yes" gombra kattint.

"Szándékosan elrejtették ezt a pontot, mivel tudták, hogy az emberek nem fogják elolvasni a licenszszerződést" - mondta Vincent Gullotto, a Network Associates antivírus részlegének alelnöke. A licenszszerződés nélkül a program egyértelműen vírusnak számítana, de a fejlesztők ezzel a lépéssel gyakorlatilag kibújtak a felelősségre vonás alól. - Az ilyet mi "kétes program" -nak nevezzük - mondta Gullotto.

Egyes szakértők szerint a program komoly problémára hívja fel a figyelmet. A jövőbeli vírusok készítői ugyanis könnyedén elbújhatnak a soha el nem olvasott licenszszerződések mögé. "Ez gyakorlatilag egy legális betörés" - mondta Jennifer Granick, a Stanford University Center for Internet and Society jogásza. "A program komoly problémákra világít rá az online szoftverlicenszelés területén. A társaságok ezidáig nem foglalkoztak a kérdéssel, mert maguk is előnyt szerezhetnek belőle."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pheel #6
    A megoldás tök egyszerű. Nem kell minden lósz@rt feltenni a gépre számolatlanul és be kell állítani egy jól működő firewall-t. Egyből kiderül a turpisság...
  • Dömper Ármánd #4
    Ha én írok egy programot, és a licenszszerződésébe beleírom, azt, hogy ha telepíted a programot, akkor kimehetek hozzád, és egy vascsővel agyonverhetlek, akkor ezt meg is tehetem? A rendőröknek meg azt mondhatom, de kérem elfogadta a szerződést! Talán be kellene szabályozni, hogy mi tehető bele egy ilyen szerződésbe.