Spencer

Microsoft Longhorn és Blackcomb információk

Immár biztosra vehető, hogy a következő generációs, jelenleg Longhorn fejlesztési kódnevet viselő Windows-nak a korábbi híradásokkal ellentétben nemcsak kliens oldali, hanem kiszolgáló oldali változata is lesz.

Emlékezetes, hogy a Microsoft egyes vezetői tavaly novemberben arról számoltak be, hogy a Longhorn csak és kizárólag kliens változatban fog forgalomba kerülni. Brian Valentine, a Microsoft Windows fejlesztési részlegének az alelnöke viszont a napokban azt nyilatkozta, hogy biztosra vehető, hogy a Longhorn operációs rendszer szerver változatban is meg fog jelenni. Valentine szerint a Microsoft egyes munkatársai tavaly novemberben elhamarkodott, meggondolatlan nyilatkozatokat tettek az üggyel kapcsolatban.

Valentine elmondása szerint a Longhorn kliens oldali verziója számos újdonságot fog felvonultatni, minden korábbinál szélesebb körű együttműködésre lesz képes, és kiváló párost fog alkotni a Longhorn szerver oldali verziójával. Valentine utalt arra, hogy egyelőre még nem lehet tudni, hogy az újgenerációs pontosan milyen változatokban fog megjelenni a forgalomban, az viszont tudható, hogy a kliens oldali Longhornnak a Microsoft jelenlegi tervei szerint valamikor 2005 folyamán kell bemutatkoznia a piacon. Egyelőre korai lenne nyilatkozni azzal kapcsolatban, hogy a Longhorn szerver változata mikor fog bemutatkozni, mi mindenesetre folyamatosan a vásárlóink igényeinek maximális kielégítését tartjuk a legfontosabbnak - nyilatkozta Valentine, aki egyébként nem tartja valószínűnek, hogy a Longhorn szerver verziója a Longhorn klienssel egy időben, már 2005-ben megjelenne.

Érdekesség, hogy a Microsoft az újgenerációs Windows megjelenési időpontjával kapcsolatban mindeddig azon az állásponton volt, hogy a Longhorn valamikor 2004 első félévét követően jelenik meg a piacon, a Longhorn utód, jelenleg Blackcomb fejlesztési kódnevű operációs rendszer debütálása pedig 2005 végén, 2006 elején esedékes. Ezzel szemben a szoftvercég most már csak 2005-re ígéri a Longhorn kliens oldali verziójának a megjelenését, melyet várhatóan egy év késéssel követ majd a szerver verzió. A Microsoft ezzel párhuzamosan a Blackcomb megjelenési időpontját is eltolta 2007-2008-ra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • magyar ember 2 #12
    A vitorlas hajo is jo volt a maga idejeben...

    Mind 1 win, mind a linuxban vannak jo dolgok, meg szarok is, 1ik se jobb a masiknal. Mar csak azert se, mert mi a jobb? Ha az 1szeru kezelhetoseget nezzuk, akkor nyilvan 1 linuxot nem lehet olyan szeles korben alkalmazni (pl. szoszi titkarno). Olyat meg senki se csinal a 2bol, ami mind2bol az elonyos dolgokat 1esiti, igy marad a 2 felig szar oprencer tovabbra is.
  • Lang #6
    Szerintem a Longhorn szerver része az igazán ezzel foglalkozókat nem nagyon fogja érdekelni, mert a szerverekhez eddig mindíg jobb volt a linux már csak a kisebb rendszerkövetelménye miatt is - és nemhiszem hogy ezt a helyzetet pont a Longhorn szerver változata foglja megváltoztatni - főleg ahogy a Microsoftot ismerem :P
  • Gabest #4
    Minden szoftver béta, csak mikor lejár a határidő, bedobozolják az aktuális verziót.
  • [HUN]PAStheLoD #3
    atombéta...
  • Laci73 #1
    Valószínűleg a késés mögött az állhat, hogy nem akarnak egy újabb hibáktól nyüzsgő oprendszert és kiegészítőt a felhasználók kezébe adni - a WinXP és az IE6 ebből a szempontból (is) hozta a régi formát (pl. a bosszantó Refresh Rate probléma egy ingencsak elkapkodott munkára utal). Újabb gyökeres változtatások látnak majd napvilágot (?), mindenestre sok, eleddig újdonságnak számító dolog - így pl. az NTFS rendszer - leírható lesz pár éven belül.
    Remek piacpolitika a Longhorn kliensnek Longhorn szerver - ezt majd eljátszák a Blackcomb-el is.