Spencer

A videojátékok csökkentik a fájdalmat?

Betegnek érzed magad? Fáj valamid? Játssz egy-két órát mondjuk a Grand Theft Auto játékprogrammal, és máris jobban leszel!

Egyes szakértők szerint a számítógépes játékok és videojátékok teljes joggal a modern pszichiátriai gyógyeszközök repertoárjába sorolhatók, ugyanis segítségükkel adott esetben meglepő mértékben javítható a beteg emberek állapota. Egy napokban megjelent tanulmány szerint az emberi fájdalomérzet bizonyítottan jelentős mértékben csökkenthető a számítógépes játékokkal történő kikapcsolódás segítségével.

A tanulmányt Bryan Raudenbush, a Wheelingi Jezsuita Egyetem pszichológus professzora készítette el, több mint harminc hallgató segítségével. Raudenbush az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy az elméletet alátámasztó számos kísérlet egyikének az volt a lényege, hogy a kísérleti alanynak jelentkezett hallgatók egyik kezét jéghideg vízzel teli edénybe mártotta. A kísérleti csoport tagjainak fele e közben a másik kezének segítségével számítógépes játékokat játszott, a csoport másik fele pedig nem csinált semmit. A kísérlet azzal a meglepő eredménnyel zárult, hogy a játékokkal szórakozó kísérleti alanyok sokkal tovább bírták a jéghideg víz okozta fájdalmat, mint azok, akik a kísérlet alatt csak unatkozva ücsörögtek.

Raudenbush felhívta a figyelmet arra, hogy az sem mindegy, hogy a fájdalmat milyen számítógépes játékokkal próbáljuk meg enyhíteni, ugyanis például a fentebb említett kísérletben az akciódús, lövöldözős játékokkal kikapcsolódó hallgatók percekkel tovább voltak képesek elviselni a hideg víz okozta fájdalmakat, mint azok, akik olyan nyugalmas játékokat játszottak, mint amilyen például a Mahjongg. Csak az aktív cselekvést igénylő, mozgalmas játékprogramoktól várhatjuk el a kívánt hatást - mondta a professzor.

Raudenbush elmondta, hogy sajnos csak fiatal felnőttekkel való kísérletek elvégzésére kapott engedélyt, azonban meglátása szerint az ennél fiatalabb korosztályba tartozók, a kisgyerekek esetében még nagyobb hatásfokkal alkalmazhatók a videojátékok segítsével történő fájdalomcsillapítási eljárások.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Crazy Dog #12
    Hát, nem tudom, elég nagy barom lehet, aki egy ilyet komolyan vesz. Ja, ha másfelé figyelsz, nem magadra, akkor tényleg jobban fogod bírni a fájdalmat:) És?
  • magyar ember 2 #11
    Aze' az e'cet nem gyogyiccsa...
  • Munch #10
    Akkor ha jáccok 3 éven keresztül 24 óráig supper marijót, akkor jó lesz nekem, ugrálni fogok, és soha többé nem leszek beteg?
  • b #7
    egyébként nekem is hasonló tapasztalataim vannak a diablóval kapcsolatban. ha roszz a kedvem vagy áprilisban, októberben esik a hó, akkor csak belépek egy órácskára, lecsapok pár fejet és már jobban is vagyok. mantraként ezt ismételgetem: háromig számolok, háromra lefejezem baahl-t és már jobban is vagyok! :)
  • b #6
    :D
  • papabear #4
    Érdekes, hogy az ilyen vizsgálatok és kutatások mögött többnyire egy profitorientált cég áll. E mögött is nyilván az EA vagy valamelyik multi kiadó pénztárcája sejthető...
  • Gabest #2
    Hát nem is tudom... Akárhányszor betegen játsszottam valamit, utána mindig megmaradt bennem az a fura "betegség érzés" (hányinger, fejfájás), azután is, ha már meggyógyultam és újra játszottam ugyanazzal a játékkal. Gondolom valami pavlovi-reflex, vagy mi a rák.
  • Lacc #1
    Egyszerűen nem a fájdalomra koncentrálsz, eltereled a figyelmed, ennyi.