JohnnyCage

Kijutott a Windows következő változata

Kijutott a Microsoft köreiből a következő Windows operációs rendszer, a Longhorn korai fejlesztési stádiumban lévő bétaváltozata, amely az elmúlt napokban elérhetővé vált az illegális internetes warezoldalakon.

A Windows következő változata, amely a Microsofton belül jelenleg a Longhorn fejlesztési kódnevet viseli, számos jelentős újítást ígér a jelenlegi Windows operációs rendszerekhez képest. A Longhorn várhatóan egy új fájlrendszert fog használni, amely a Windows XP-ben alkalmazott FAT32 és NTFS fájlrendszereket váltja le. A WinFS (Windows Future Storage) fájlrendszer merőben új technológiát alkalmaz a különböző állományok merevlemezen való eltárolására, elérésére, illetve nyilvántartására. A megoldás egyik legnagyobb előnye az lesz, hogy megkönnyíti a merevlemezen tárolt információ felkutatását függetlenül attól, hogy az pontosan hol, illetve milyen formában található meg.

A szoftveróriás ezidáig nem állapította meg, hogy a korai fejlesztési stádiumban lévő változat miként került ki a Világhálóra. Jim Cullinan, a Microsoft Windows operációs rendszereinek termékmenedzsere annyit azonban elmondott, hogy a kiszivárgott változat eredeti. Cullinan szerint az új Windows változat majdani képességeiről egyelőre még korai lenne beszélni, a fejlesztés ugyanis még nagyon az elején tart, és a már megvalósított funkciók is teljesen megváltozhatnak a kiadásig.


Michael Cherry, a Directions on Microsoft elemzője úgy véli, a FAT fájlrendszerről NTFS-re való váltás ésszerű lépés volt, a WinFS-re való átállás azonban komoly aggodalomra adhat okot. Kérdés ugyanis, hogy a jelenlegi alkalmazások együtt tudnak-e majd működni az új fájlrendszerrel. Az elemző szerint a megoldás az idei év végén megjelenő, Yukon kódnevet viselő SQL Server verzióban debütál majd, még a Longhord 2004-re tervezett kiadása előtt. A megoldás valódi helye Cherry szerint azonban a Windows Server-ben lehet majd, amelybe viszont csak 2006 - 2007 táján kerül be.

"Mint a Microsoft közölte, a Longhornból nem lesz szerverekbe szánt változat" - mondta Michael Silver, a Gartner egyik elemzője. "Várható tehát, hogy a WinFS egy kiegészítő képében jelenik majd meg a Windows Serverhez, vagy pedig meg kell várni a BlackComb-ot." A Windows Server BlackComb kódnevet viselő, következő változata a Microsoft tervei szerint 2006 előtt semmiképpen nem jelenik meg.


A Longhorn kiszivárgott változata még nem tartalmazza a WinFS fájlrendszert, a Windows Future Storage Services és Windows Storage Full-Text Index szolgáltatások azonban már árulkodnak az új rendszerről. A fájlok és dokumentumok keresése az új operációs rendszerben például sokkal egyszerűbb lesz a jelenlegi megoldásnál. A pontos fájlnév helyett a jelenlegi internetes keresőkhöz hasonlóan lehet majd meghatározni a keresett állományok körét. A nagyméretű merevlemezeken tárolt óriási mennyiségű adat közötti eligazodást teszi könnyebbé, hogy minden egyes mappa esetében külön beállítható lesz a szűrési opció, amely típus, név, méret, dátum, tárgy, kategória, vagy akár megjegyzés alapján is rendezheti az állományokat.

A különféle fájlok és adatok tárolását a Music Library, My Pictures & Video, és My Contracts mappák fogják segíteni az adott tartalomhoz illő speciális szervezési szolgáltatásokkal felvértezve. Az új operációs rendszer a Microsoft tavaly januárban bejelentett Megbízható Számítástechnika kezdeményezésének megfelelően biztonsági szempontból is számos újítást ígér.

A mostani, Longhorn Milestone 4 bétaverzió meglehetősen stabilan működik, az első - működő WinFS fájlrendszerrel rendelkező - hivatalos bétaváltozatig azonban még legalább félévnyi munka vár a fejlesztőkre, állítják a szakértők.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kinca #31
    Én letöltöttem a http://7wrz.warez.hu/-ról, és nem tudtam kitömöríteni mert azt a kódot amit írt az oldal azt nem fogadta el. :-(
  • b #28
    mordor műhelyeiből újra terjeng a füst, a vas és a szar szaga. bill gecit most kellene elkapni hátulról, seggbe, telibe, yól. :)
  • Laci73 #23
    Akkor vegyél eredetit :)))))))
  • Laci73 #20
    Hello Lapu!

    Maga a MicroSoft (Balmer ha jól emlékszem) mondta vala régebben - igaz akkor még az XP kapcsán - hogy nem félnek a kalózverzióktól, sőt, bizonyos értelemben még előnyös is számukra abból a szempntból, hogy mégnagyobb százalékarányban terjesztik a rendszert.
    Nézd meg pl. Kínát: a Win felhasználók döntő többsége illegálisan jutott a rendszerhez, de ezzel megalapozták a MicroSoft későbbi egyeduralmát.
    Tehát a LÉNYEG: az hogy TERJEDJEN a Win oprendszer. Ezért nem nagy áldozat egy korai bétaverzió - hiszen mindenki kíváncsi rá - reklámnak a lehető legjobb. Nem tűnt fel neked soha, hogy PiciPuha soha nem rendezett a RIAA-hoz hasonló vadászatokat az illegális Win userek ellen? Légy nyugodt: minden egyes Windows Update letöltésnél, de akár az IE6/WinPlayer használata esetén már tudják hogy milyen verziót használsz... de még mindig jobb a számukra ha illegális Win-t telepítessz a gépedre, mint Linuxot, vagy PC helyett MAc-et használsz...
  • Troll #19
    Na, b+! A hülye csicsás baromságaik...
    Azt hiszem, a mostani PIII-asomat már akkor sem adom el, ha veszek egy tök új gépet. Meg kell őrizni a "biztonságos" hardvert, amibe még nem kódolták bele a M$ köcsögségeit. Meg a Linuxot is el kell kezdeni tanulmányozni. És persze Macintosh rulezik, abba senki sem akar Palladiumot teleepíteni.
  • Inquisitor #11
    "inkább hol lehet letölteni? :-)))))))"
    Nos a HardwareOC.hu oldalnak volt egy WinOC nevű ága, amit megszüntettek.
    Például ott voltak a linkek, néha a www.techconnect.nl oldalon is láttam.
    Amúgy meg itt sasolj: http://www.betanews.com/ persze inkább a fórumokon.
  • Inquisitor #10
    Na tessék a lenti linken bementem a DesktopX screenshotokba és ott van legfelül a fenti skin. Windows 2005 a neve ...
  • Inquisitor #9
    Én a DesktopX-re tippelnék, ahoz láttam hasonlót.
    Ennyi erővel Talisman vagy Winstep is lehetne ... :)
    Egyébként http://www.stardock.com/ és ott baloldalt a download menüből kiderül, hogy szinte minden skin programhoz közük van :D
  • ZoRaL #8
    hi
    a kép nem fake :) nekem fentvan longhorn és király lesz....kinézetre :D
  • pofy #7
    A második kép úgy emléxem WindowsBlinds-os skin (vagy DesktopX).