Spencer

OLED kijelzős digitális fényképezőgép

Az Eastman Kodak Company munkatársai bemutatták a világ első aktív mátrixos színes OLED kijelzőjével felszerelt digitális fényképezőgépét, a Kodak EasyShare LS633-at.

A Kodak által kifejlesztett AM OLED technológiának köszönhetően a cég legújabb digitális fényképezőgépe minden korábbinál élesebb képet biztosít, mely képet ráadásul páratlanul nagy szögben lehet látni. Az újdonság bejelentése kapcsán a gyártó munkatársai rendkívül fontos technológiai mérföldkőként titulálták a Kodak EasyShare LS633-at, melyhez egyébként egy dokkoló állomás is megvásárolható lesz. Az apró készülék relatíve nagy méretű, egész pontosan 2,2 colos képátlójú kijelzőt kapott, melynek képét 165 fokos szögben lehet látni.


"Az OLED technológiára épülő kijelzők kereskedelmi forgalomban történő megjelenése révén mind a Kodak, mind a kijelzőipari gyártók egy vadonatúj piaci szegmens felé nyithatnak. Véleményünk szerint a Kodak díjnyertes OLED kijelző technológiája rövid időn belül forradalmasítani fogja a kijelző piacot" - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Bernard Masson, az Eastman Kodak Company kijelzők fejlesztésével foglalkozó részlegének az alelnöke. Masson utalt arra, hogy a digitális fényképezőgépek esetében a felhasználók mindeddig nem szívesen használták az LCD kijelzőket, ugyanis azok magas fogyasztása rövid idő alatt az akkumulátorok lemerüléséhez vezetett. Az OLED kijelzők viszont jelentősen alacsonyabb fogyasztással rendelkeznek, mint a hagyományos LCD kijelzők, ami vélhetően arra ösztönzi majd az embereket, hogy kihasználják a digitális fényképezőgépeiken található kijelzők nyújtotta szolgáltatásokat.

A DisplaySearch, illetve a Stanford Resources nevezetű piackutató cégek előrejelzései szerint a mostanság éppen csak szárnyait bontogató OLED kijelző technológiák rövid időn belül nagy népszerűségre tesznek majd szert. Amennyiben hinni lehet az előrejelzéseknek, az OLED kijelzők piacán 2007-ben már nem kevesebb mint 3 milliárd dolláros forgalmat fognak lebonyolítani az ebben a piaci szegmensben érdekelt cégek.

A Kodak egyébként mindig is elöl járt az OLED fejlesztéseket illetően, hiszen a gyártó már 1999-ben bemutatott egy működőképes, 2,4 colos képátlójú színes OLED kijelzőt, ezt követően pedig 2000-ben, illetve 2002-ben egy 5,5 colos, illetve egy 15 colos OLED kijelzőt mutatott be a különböző szakmai kiállításokon. A most debütált Kodak EasyShare LS633 típusjelzésű, 3 megapixeles digitális fényképezőgép 399 dollárba fog kerülni, piaci debütálásának várható időpontja pedig az idei év áprilisa.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tompi #10
    Szerintem a leglenyegtelenebb szempont az LCD kijelzo. Az elso az optika. Csak ott mar vagy 20 eve nincs ujjitas...
  • Yfel #4
    Nekem az egyik legelső EasyShare gépem van és nagyon jó képeket csinál, az egyetlen bajom vele, hogy gyenge fénynél készített képeket meg kell Photostoppolni :)

    Y