Franczy

Kéziszámítógép tuning

Az elmúlt időkben több szoftvercég kínálatában is feltűntek azon parányi kis programok, melyek segítségével könnyedén túlhajthatók a kéziszámítógépekben található mobil processzorok.

Ahhoz már jó ideje hozzászoktunk, hogy sok felhasználó kisebb-nagyobb mértékben lényegében szinte minden, arra érdemes számítógép alkatrészt - processzort, alaplapot, videokártyát - a gyárilag beállított értékeknél nagyobb sebességen próbál meg használni, az azonban egyelőre újdonság számba megy, hogy immár a kis kéziszámítógépek esetében sem okoz különösebb problémát a tuningolás.

Itt van például a wibble-wobble.com-féle XScaleVtrl nevezetű program, vagy éppen a Revolutionary Software Front által fejlesztett Clear Speed szoftver, melyek segítségével a felhasználók roppant könnyen, lényegében néhány kattintással megnövelhetik kéziszámítógépeik teljesítményét. A teljesítményfokozás hátterében természetesen nem más, mint az integrált processzorok frekvenciájának a gyárti értékek fölé történő feltornázása áll. Az említett szoftverek esetében a felhasználók 100 és 500 MHz között teljesen szabadon állíthatják a kéziszámítógépkben található processzor frekvenciáját, azonban gondolom mondanom sem kell, hogy csak és kizárólag saját felelősségükre. Noha ezen szoftverek nem ingyenesek, vélhetően nem sok felhasználót vág földhöz például az a 3,50 dollár, melyet az XScaleCtrl programért a készítők elkérnek.


A kéziszámítógép gyártók körében egyre népszerűbb XScale processzorok gyártója, az Intel természetesen nem nézi jó szemmel a kéziszámítógépek ily módon történő házilagos teljesítményfokozását, a chipgyártó szerint ugyanis egy adott XScale chip nem véletlenül van 300 MHz-esként feltüntetve, ugyanis ez a chip az Intel szerint nem alkalmas a 400 MHz-es frekvencián történő működésre. Az Intel hivatalos álláspontja tehát természetesen nem más, mint hogy a nagyobb teljesítményre vágyók ne processzortuninggal foglalatoskodjanak, hanem vásároljanak gyorsabb chippel szerelt kéziszámítógépeket. A chipgyártó ezenkívül felhívja a figyelmet arra, hogy a túlhajtott XScale processzorok fogyasztása jelentősen megnő, ami túlhevüléshez és ebből kifolyólag adatvesztéshez, sőt a kéziszámítógép tönkremeneteléhez vezethet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)