Alex

IDF: Az intel integrált szilicíumlapka fejlesztései

Pat Gelsinger, az Intel vezető alelnöke és fő technológiai igazgatója, ma vázolta az Intel terveit arra vonatkozóan, hogyan kívánja a cég az integrált szilíciumlapkák élenjáró kutatásával felgyorsítani a feldolgozás és kommunikáció konvergenciáját.

Gelsinger elmondta, hogy az integrált feldolgozási és kommunikációs funkciókat nyújtó szilícium alapú technológiák segítenek kitolni Moore törvényének érvényességét egészen új területekre, így vadonatúj funkciókat és vásárlói előnyöket kínálnak még legalább a következő évtized során.

"Olyan jövőt látunk magunk előtt, amelyben a PC-kben, PDA-kban, mobiltelefonokban és más elektronikus eszközökben található szilíciumlapkák nemcsak feldolgozási technológiákat tartalmaznak, hanem képesek különféle vezeték nélküli hálózatokhoz is csatlakozni és szabadon vándorolni közöttük" - mondta Gelsinger. "Az Intel kutatói a hagyományos feldolgozáson kívül egészen új területekre tolják ki Moore törvényét: az élenjáró kutatás során a szilícium-technológiák új lehetőségeit, használati módjait és előnyeit kutatják, amelyek egyesítik a feldolgozást és a kommunikációt."


Pat Gelsinger előadás közben

Gelsinger ismertetett néhány olyan technológiát, amelyek jelenleg fejlesztés alatt állnak az Intel kutató- és fejlesztőlaborjaiban - ilyen például a "szilíciumrádió" és a "környezetérzékeny" feldolgozás. Az Intel nagy erőkkel dolgozik olyan rádiók kifejlesztésén, amelyek a cég alacsony fogyasztású CMOS szilíciumlapka-gyártási folyamatával készülnek. Gelsinger elmondta, hogy az Intel egyre közelebb van kitűzött céljához: ahhoz, hogy "újrakonfigurálható rádiókat" készítsen, amelyek automatikusan azonosítanak egy sor vezeték nélküli hálózatot - például 802.11, Bluetooth vagy Ultra Wideband - és kapcsolódnak hozzájuk. Ez azt jelenti, hogy az ilyen lapkákkal felszerelt eszközök vezeték nélküli funkciókat képesek biztosítani számos különböző hálózaton keresztül.

Gelsinger elmondta továbbá, hogy az Intel jól halad a szoftveralkalmazások "környezetérzékennyé" tételével is, olyan technológiákat integrálva például, mint a globális helymeghatározási rendszerek, vagy a vezeték nélküli LAN-ok. Környezetérzékeny alkalmazásokkal például a fogyasztók lekérhetik a legfrissebb adatokat az időjárásról vagy az utak állapotáról, és menet közben tervezhetik át az utat, legyenek akárhol is.


A hallgatóság is technikailag erősen felszerelt volt

A szilícium alapú technológia előnyei az egészségügyben

"Azon felül, hogy továbbra is igyekszik felgyorsítani a feldolgozás és kommunikáció konvergenciáját a szilícium alapú eszközök kutatásával, az Intel aktívan terjeszti ki kutatásait és szakértelmét az élettel kapcsolatos tudományok és az egészségügy irányába" - jelentette ki Gelsinger. "Azáltal, hogy biztosítjuk az olcsó, szilícium alapú technológiák előnyeit az egészségügy számára is, remélhetőleg javítani tudunk a világ elöregedő népességének életminőségén, illetve segíthetünk a betegséget korai azonosításában."

Az Intel Proactive Health kutatócsoportja társadalomtudományi kutatásokkal és technológiai prototípusok kifejlesztésével igyekszik feltárni azokat az egészséggel és jóléttel kapcsolatos előnyöket, amelyeket a szilícium alapú technológiák elhozhatnak az emberek otthonába és mindennapi életébe. Kulcsfontosságú fókuszterület egy olyan otthoni érzékelőhálózat, amely az időseket - különösen az egész világon egyre növekvő számú 60 éves és idősebb embereket - segíti abban, hogy jobb ellátásban részesüljenek otthon. Az Intel Alzheimer-kóros betegek háztartásaival működik együtt már ma és kutatja, hogy az érzékelők, a nagy teljesítményű feldolgozás és a bonyolult algoritmusok együttesével lehetséges-e hatékonyan emlékeztetőket vagy felszólításokat küldeni különböző eszközökön keresztül az otthonokban, segítsve az idősebbeket és csökkentve az otthoni ápolók terhelését. A proaktív egészségügyi kutatási projektben egyetemi kutatók, iparági laborok és kormányzati irodák vesznek részt annak megismerése céljából, hogyan képes támogatni a technológia az olyan viselkedéseket, amelyek segítenek megelőzni a betegségeket, elősegíteni az önállóságot és javítani az életkörülményeket.

Az Intel Precision Biology kutatási csoportja azt vizsgálja, hogyan lehet az Intel-technológiákat alkalmazni a biológiai molekulák - például a DNS és fehérjék - elemzésében annak érdekében, hogy új típusú diagnosztikai eszközök jöjjenek létre, amelyek szintén az emberek egészségi állapotának javulását eredményezik. Az Intel, mint vezető szilíciumgyártó, kifejlesztett egy sor olyan speciális molekulaelemzési funkciót, amely segít a félvezetőgyártási folyamatba bekerülő mikroszennyeződések azonosításában. Az Intel ezenfelül világszínvonalú szinten képes megjeleníteni, létrehozni és módosítani nanométeres nagyságrendű fizikai szerkezeteket és eszközöket.

A Precision Biology egy speciális kutatócsoport, amely azt keresi, hogyan lehetne ezeket a technológiákat alkalmazni újszerű módokon, igen érzékeny és pontos bioszenzorok készítése érdekében, amelyek segíthetnek a betegségek felderítésében, diagnosztizálásában és kezelésében. Olyan szilícium-nanoszerkezetek létrehozásával, amelyek képesek a molekulákat sorban "végigmasíroztatni" egy sor érzékelő előtt, az Intel kutatói remélik, hogy egy napon képesek lesznek majd azonosítani a molekuláris szintű jellegzetességeit az olyan betegségeknek, mint például a rák. Ezek a jövőbeni funkciók drasztikus mértékben lecsökkentenék az egész világon az életmentéshez szükséges berendezések költségeit és sokkal szélesebb körben elérhetőbbé tennék őket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Danika #1
    MEGJELENT!JEH,MEGJELENT!JEH!