Franczy

IDF: Új szerver processzorok

Az Intel Developer Forumon tartott előadásokból kiderült, hogy a világ legnagyobb chipgyártó cégeként nyilvántartott Intel 2003-ban és az ezt követő években is mindent meg kíván tenni annak érdekében, hogy a különböző szerverpiaci szegmensekben alaposan megnehezítse a rivális IBM, valamint Sun Microsystems dolgát.

Ennek ékes bizonyítéka, hogy a Santa Clara-i gyártó még az idén számos olyan új Xeon processzort kíván forgalomba hozni, melyek elődeiknél magasabb működési frekvenciával, gyorsabb rendszerbusszal, valamint nagyobb gyorsítótárral rendelkeznek. A cég némileg távolabbi terveivel kapcsolatban tudni lehet, hogy a Prescott által lefektetett alapokon nyugvó vadonatúj szerver processzorok közül a Nocona az idei év végén, a Potomac pedig a jövő év első felében lát majd napvilágot. Mint ismeretes, a Prescott a chipgyártó legújabb asztali processzora, mely várhatóan az idei év második felében fog bemutatkozni. A Prescott főbb ismérvei közé tartozik a 0,09 mikronos csíkszélesség, a 800 MHz-es rendszerbusz frekvencia, a továbbfejleszett Hyper-Threading, valamint a vadonatúj PNI utasításkészlet.


Az Intel fejlesztői fórumát a San Jose Convention Centerben tartják

Az Intel a 32 bites Xeon processzorok mellett természetesen 64 bites termékcsaládját sem kívánja elhanyagolni. A chipgyártó ígéretei szerint idén nyáron érkezik meg az a - jelenleg Madison fejlesztési kódnevet viselő - 64 bites szerver processzor, mely immár 0,13 mikronos gyártási technológiákkal fog készülni, és közvetlen elődjéhez (McKinley) hasonlóan Itanium 2 néven fog szerepelni a piacon. Ezt követően az Intel valamikor az idei év második felében tervezi lerántani a leplet arról a Deerfield fejlesztési kódnevű új processzorról, mely tulajdonképpen a Madison alacsony fogyasztású kistestvérének lesz tekinthető. A Deerfield chipeket az Intel elsősorban a rack-alapú szerverek, valamint a manapság egyre népszerűbb pengeszerverek piacán kívánja versenyeztetni.

Konkrét specifikációkat tekintve elmondható, hogy a 6 MB harmadszintű gyorsítótárral felvértezett, Madison magos Itanium 2 processzorok működési frekvenciája 1,5 GHz körül fog alakulni. Ezen 6 MB L3 cache-sel szerelt chipek ára vélhetően nem túl kedvező, ezért a chipgyártó 3, illetve 4 MB L3 cache-sel szerelt olcsóbb Madison processzorokat is piacra kíván dobni. Az LV Itanium 2 néven bemutatkozó Deerfield magos chipekben 1,5 MB harmadszintű gyorsítótár kap majd helyet. Említésre méltó, hogy míg egy jelenlegi Itanium 2 processzor 130 W-ot fogyaszt, addig egy 1 GHz-es frekvencián üzemelő Deerfield chip fogyasztása mindössze 62 W lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!