Franczy

Európában jól kezdett a Tablet PC platform

Egy a Context piackutató cég által a napokban nyilvánosságra hozott jelentésből kiderül, hogy a Tablet PC kategóriájú újgenerációs hordozható számítógépek Európában meglepően jó eladási mutatókat tudhatnak magukénak.

A Microsoft-féle Windows XP Tablet PC Edition operációs rendszerrel ellátott számítógépek Európában az elmúlt év utolsó negyedévében mintegy egy százalékos piaci részesedésre tettek szert, ami annak ismeretében, hogy a Tablet PC platform csak november közepén mutatkozott be, mindenképpen jó teljesítménynek nevezhető.

Az elmúlt időkben többek közt az Acer, a Hewlett-Packard, a Fujitsu Siemens, az NEC és a Toshiba jelentett be saját fejlesztésű Tablet PC-ket, mely gyártók modelljei túlnyomórészt 10,4, illetve 12,1 colos képátlójú LCD kijelzővel vannak ellátva. Jelenleg egyébként az a tendencia, hogy a gyártók a Tablet PC-k esetében nem szívesen hagyatkoznak kizárólag a kézírás felismerő technológiák segítségére, melynek következtében a jelenleg forgalomban lévő Tablet PC-k nagyrésze lecsatolható, vezeték nélküli, illetve elforgatható billentyűzettel van felvértezve.


Mint ismeretes, a Tablet PC projektet elindító Microsoft már a kezdetektől fogva biztos az újgenerációs hordozható számítógépek sikerében, nem úgy a piackutató cégek, melyek közül az IDC nemrégiben azt jósolta, hogy 2003-ban világszerte csak mintegy 425 ezer Tablet PC fog forgalomba kerülni, vagyis a platform notebookpiaci részesedése a debütálást követő első teljes esztendőben várhatóan 1 százalék alatt fog alakulni. Ezzel szemben bíztató jel, hogy a Context jelentése szerint Európában a Tablet PC-k részesedése már a tavalyi év végén elérte az egy százalékot.

Európában az említett időszakban nem meglepő módon az üzleti szektorban kelt el a legtöbb, mintegy 89 százaléknyi Tablet PC. Az európai piacon 38,5 százalékos részesedésével a Hewlett-Packard biztosan vezet, a második, harmadik, illetve negyedik helyet pedig rendre az Acer (24,3 %), a Fujitsu-Siemens (19,7 %), illetve a Toshiba (17,5 %) tudhatja magáénak. A Tablet PC-k egyelőre drágák, áruk 1800-2800 dollár között mozog.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)