Franczy

Az Apple fellépett az iCommune plugin készítője ellen

Az Apple Computer felszólított egy szoftverfejlesztőt arra, hogy hagyjon fel annak a pluginnek, vagyis beépülő szoftvermodulnak a terjesztésével, mely az iTunes nevezetű audiolejátszó szoftverből P2P (peer to peer) rendszerű, zenefájl cserebere szolgáltatásra alkalmas szoftvert varázsol.

Az iCommune nevezetű plugin az Apple Computer állítása szerint alkalmas arra, hogy segítségével a felhasználók átböngészhessék a más Apple számítógépeken tárolt különböző zenei felvételeket tartalmazó könyvtárakat, majd onnan illegális módon letöltsék az arra érdemesnek talált zenefájlokat.

Az Apple Computer hivatalos úton értesítette James Speth-t, az iCommune fejlesztőjét, hogy szoftvere révén megsérti az iTunes alkalmazás szoftverszerződésében foglaltakat, valamint felszólította a programozót, hogy mielőbb hagyjon fel az iCommune interneten keresztül történő terjesztésével. Speth megfogadta az Apple Computer tanácsát, és azonnal levette website-járól az említett plugint.


Az Apple Computer és az említett programfejlesztő közötti konfliktus azt követően alakult ki, hogy az elmúlt időkben egyre többet lehetett hallani arról, hogy a szórakoztató iparban érdekelt cégek, a hanglemezkiadók, valamint a filmstúdiók mindent megtesznek annak érdekében, hogy visszaszorítsák a különböző internetes fájl cserebere szolgáltatásokat, ugyanis ezen szolgáltatások használatával a felhasználók egyre nagyobb bevételektől ütik az érintett cégeket. Mint ismeretes, a hanglemezkiadóknak a közelmúltban sikerült működésképtelenné tenniük a korábban nagy népszerűségnek örvendő Napstert, jelenleg pedig a Napsterhez hasonló egyéb szolgáltatások vannak a kiadók célkeresztjében.

Érdekesség, hogy az Apple Computer nem a különböző szerzői jogok megsértésére hivatkozott, amikor az iCommune terjesztésének befejezését kérte, hanem arra, hogy Speth megsértette az iTunes fejlesztőcsomagjához kapcsolódó használati feltételeket. A cég hivatalos álláspontja az üggyel kapcsolatban az, hogy az iTunes licencfeltételei nem teszik lehetővé a P2P fájl cserebere szolgáltatások működtetését megvalósító pluginek készítését, éppen ezért az Apple Computer az iTunes fejlesztőcsomagot is visszaköveteli Speth-től.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Yfel #8
    Hogy a MacOS lenne a világ legjobb oprendszere azt elég merész kijelenteni, mert megintcsak attól függ, hogy mire akarod használni, de ebben nem megyek bele mert milliószor megbeszéltük.

    Kiadványszerkesztésre szerintem a Windows ugyanolyan jó mint a Mac, grafikában szerintem is a Mac a legjobb, viszont az előző kettő nagyon rossz, ha programozni akarsz tanulni (mint most én is)... erre mindenképpen Linux... Felbecsülhetetlen érték, ha bele tudsz nézni mások forráskódjába, hogy elless egy-két trükköt...

    Úgyhogy ilyeneket ne jelentsünk már ki, hogy a "világ legjobb oprendszere", mert olyan nincs.

    De fenntartom állításomat, hogy az Apple a világ legnagyobb monopolistája :)))))

    Y
  • Gabest #7
    Az lehet, de hogy a quicktime sdk-ja és dokumentációja a leggyatrább a világon az is biztos :)
  • Omegared #6
    Nem volt dolgod még Apple géppel ugye?
    a MacOS szerintem a világ legjobb Oprendszere, és a legobban használható progik is Mac-re vannak... Kiadványszerkesztők, grafikai progik stb.)
  • Yfel #3
    Tipikus monopolisztikus Apple hozzáállás... tudnám miért nem mennek már tönkre és szabadítják meg az emberiséget a hülyeségüktől.

    Rosszabbak mint az MS
  • Alexease #2
    fdhgfdgdg
  • ThePartyFace #1
    FREE GOGOGO