JohnnyCage

A VIA is képviselteti magát a DX9 grafikus chipek piacán

A tajvani VIA Technologies bejelentette első DirectX 9-alapú grafikus processzorát, amely a Delta Chrome névre hallgat. A chipsetgyártó ezzel a harmadik cég, amely DX9 támogatású grafikus chippel rendelkezik.

Ezidáig csak a grafikus processzorok piacának két éllovasa, az nVidia, illetve az ATI Technologies rendelkezett olyan grafikus chippel, amely már támogatja az új DirectX 9 szabványt. Az ATI első DX9-alapú megoldása a Radeon 9700 Pro, az nVidia pedig a GeForce FX (NV30) chipekkel lép be a piacra. A tajvani Silicon Integrated Systems (SiS) a közelmúltban kiadta új grafikus processzorát, a Xabre600-at, amely azonban még nem támogatja a Microsoft DirectX 9-et.

A korábban Columbia fejlesztési kódnéven ismert Delta Chrome grafikus chipet az S3 Graphics fejlesztette ki, amely a VIA, és a SONICblue közösvállalata. A Delta Chrome a HLSL (High Level Shader Language) segítségével már DirectX 9 támogatással rendelkezik, amely komoly előnyt jelenthet a társaság számára a meglehetősen kiélezett piaci szegmensben, és egyúttal valóban ütőképessé teszi a megoldást.

Mivel a VIA jelenleg csak kis mennyiségű önálló grafikus processzort gyárt, várhatóan a Delta Chrome is elsősorban az integrált grafikus chipkészletek szegmensében fog elterjedni, ahol viszont komoly ellenfele lehet majd az alsó- és középkategóriás grafikus processzoroknak.

A Delta Chrome megjelenésével várhatóan tovább folytatódik az a trend, amely szerint a kisebb teljesítményű grafikus kártyák helyét átveszik az integrált alaplapi chipkészletek, a grafikus processzorok pedig elsősorban a csúcskategóriában hódítanak, ahol magas áruk következtében azonban jókora nyereséget termelnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • 3P #23
    Nemigazan akartam beleszolni ebbe a topicba, de a Doom 3 kimondottan Open GL alapu....
  • mainruler #18
    Még jó, hogy ez a Delta Chrome topicja... :)
  • TheZsenyka #16
    Melyik volt az utolsó játék ami támogatta az EGA monitort? :) Talán a Dune mintha...
  • TheZsenyka #14
    Elképzelem ahogy hatalmas fémből öntött DOOMIII emlbélmákat szórnak a jégmezőre és áttöri azt... ehhh :)
  • Cefa #5
    fordítva van az
  • TheZsenyka #4
    Nem tom' miért, de az NV30 egy helyen DX9 az ATI RADEON 9700 pedig DX9+ kompatibilisként volt feltüntetve. Mi lehet az a plusz jel?
  • Pöty #3
    Valóban nem lesz teljes mértékben kompatibilis, sokkal több lesz annál! Az viszont igaz hogy a VIA még csak bejelentette, de nem baj, supergamez!