JohnnyCage

Súlyos büntetésekre számíthatnak a játékszoftver boltok

Az Európai Unió komolyan veszi az erőszakkal teli játékszoftverek fiatalkorúaktól való távoltartásának feladatát, és szigorú szabályzást vezet be az új törvények betartása érdekében.

A The Observer brit lap vasárnapi írása szerint a jövőben súlyos pénzbüntetésre, illetve akár letöltendő börtönbüntetésre is számíthatnak azok a kereskedők, akik nem tartják be a játékszoftverek korhatár megjelölését, és fiataloknak adják el az erőszakkal, brutalitással teli játékprogramokat.

Az Európai Unió 2003 áprilisában olyan törvénycsomagot vezet be, amely egységes korhatár megjelölési rendszert hoz létre a játékszoftverekhez az összes tagállamban. A játékok osztályozása a "3+", "7+", "12+", "16+", és "18+" kategóriák segítségével fog történni, némileg hasonlóképp a televíziós műsorokhoz, áll a The Observer cikkében.

A játékszoftvereket terjesztő szaküzletek súlyos, felső összeghatár nélküli bírságokra, az eladók pedig akár több éves börtönböntetésre is számíthatnak, amennyiben a korhatár megjelölésen feltüntetettnél fiatalabbaknak adják el a korhatáros játékprogramokat.

"Elengedhetetlen, hogy ez az emberekre egyre nagyobb befolyást gyakorló ipar kellő szociális felelősséget mutasson" - mondta Patrice Chazerand, az Interactive Software Federation of Europe (ISFE) szövetség főtitkára. Az Európai Unió tervei szerint az ISFE fogja felügyelni a játékszoftvereken feltüntetett korhatár megjelölési rendszer működését.

Az Európai Bizottság azt reméli, az új korhatár megjelölési rendszer lehetővé fogja tenni a szülőknek, hogy kiszűrjék azokat a játékprogramokat, amelyek nem valók fiatalkorú gyermekeiknek.

Bár továbbra is vitatott, hogy az erőszakot tartalmazó játékok miként hatnak a gyermekek fejlődésére, egy japán kutatóintézet a közelmúltban kimutatta, hogy az erőszakos játékokkal játszó fiatalok agyában nem fejlődik ki megfelelően az a terület, amely a durva viselkedést korlátozza.

Más kutatások ezzel szemben semmilyen összefüggést nem találtak az erőszakos játékok, és az agresszív viselkedés között.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tschymo_dvd #29
    Nem szabad a mistralnál vásárolni. semmit, még egy kibaszott egéralátétet sem! A Mistrálnál szemetebb számítástechnikai cég nincs Magyarországon + nagyon sok törvénytelenséget követ el, amivel természetesen semmilyen állami felügyeltet ,rendőrség nem foglalkozik, szerintetek miért, túl sok ész nem kell hogy rágyere!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • Cat #27
    én is jártam igy
    madridban mcdonaldsban kértem haveroknak sört (mert ott azt is kapni!) és a nő kért vmi papirt hogy elmultam 18
    namármost én 24 vagyok... ;)
  • magyar ember 2 #24
    Rajottem! Ezzel a kampannyal ellensulyozza az EU a BSA bilincses akcioit, segiti a kalozpiac novekedeset. :)
  • magyar ember 2 #23
    Akkor mar ertelmesebb lenne ilyen 60-, 80- karika, nehogy a nagypapi infarktust kapjon horrorjatek kozben. :)
  • magyar ember 2 #22
    Attol hogy rabasznak 1 18as matricat, gondolod csokken iranta a kereslet? Mondjuk ez errefele ugyse sok embert erint, amig a netrol fel evvel hamarabb - es joval versenykepesebb aron :) - szerezhetok be a gamek. Bohockodas az egesz.
  • WiLDoR #20
    hát mit ne mondjak a tanár helyében én is akkora pofont kevertem volna le annak a gyereknek, hogy a feje leszakad. azért most már nehogymár a póráz vezesse a kutyát. ha az én leendő gyerekem ezt el meri majd játszani, nem fogja zsebre tenni, amit tőlem kapni fog érte, ez biztos...

    ez azért durva, hogy csak úgy fogom, aztán elgáncsolok egy felnőttet, ráadásul egy olyan embert, aki a jóra akar nevelni, mert épp olyan heppem van...
  • WiLDoR #19
    amúgy ez tényleg baromság, annak ellenére, hogy azok ott komolyan gondolják. a gyerek úgyis megszerzi, ha megvenni nem tudja. lemásolja neki a haverja vagy letölti a net-ről...nagy kalap, ezzel a rendelkezéssel adtak a szarnak 1 pofont, kb. ennyit értek el vele...
  • WiLDoR #18
    az 1800+ vagy 2000+ lesz :)
  • Frank99 #16
    Hát igen.
    Főműsoridőben félcigány Évike sz*pja a Renato farkát, meg lovagol, ez persze nem probléma.
    Hadd tanuljon a gyerek.
    A korán elkezdett sex legalább olyan káros, mert esetleges terhesség esetén sokkal nagyobb a tört család lehetősége.
    És ez csak egy indok a sok közül.
  • Munch #14
    Játék közben is kint lesz a felirat? :D