Napi Online

A Sportingbet esélyt lát a szerencsejáték adójában

A kormány elképzelései az online szerencsejátékok adójáról egy szabályozott piac képét vetítik előre, ami egy irányba mutat az uniós trendekkel − kommentálta Andrew McIver, a Sportingbet Group vezérigazgatója a magyarországi híreket.

A szakember szerint a liberalizált piac mind az államnak, mind a játékosoknak előnyös, hiszen az állam új adóbevételekhez juthat, míg a játékosok transzparens, biztonságos környezetben élvezhetik a sportfogadások izgalmát. McIver szerint Magyarország olyan új szabályozást alkothat, amely egész Európában példaértékű lehet.

Becslések szerint a magyar játékosok tízmilliárdos összértékben fogadnak évente, ennek több mint fele a sportesemények közben kötött fogadásokból származik. E téren a világszerte működő internetes fogadóirodák behozhatatlan előnyben vannak a hagyományos offline fogadási lehetőségekkel szemben: rendelkeznek a fogadásszervezés professzionális technikai és programozói hátterével, a biztonságos online fizetést garantáló rendszerekkel, ráadásul a szükséges online közvetítési jogokkal is.

Uniószerte bevett szokás, hogy a cégek egyszeri regisztrációs díj ellenében válthatják meg licencüket az adott piacra, ami egyösszegű adóbevételként jelentkezik a költségvetésben. Emellett a cégek évente nyereségük vagy árbevételük alapján fizetnek játékadót. McIver korábbi nyilatkozataiban a játékbevétel akár 16 százalékát is elfogadható adómértéknek tartotta.

A szakember ugyanakkor fontosnak tartaná, hogy − a jelenlegi szerencsejáték-törvénnyel összhangban − a játékengedéllyel rendelkező szolgáltatóknál elért nyereség a játékosok számára legyen szja-mentes mind a póker vagy kaszinójáték, mind a sportfogadás esetében. Hozzá kell tenni, hogy a rendezett sportfogadásból származó nyeremény után minden esetben kell szja-t fizetni, ám azt a játékszervező eleve levonja és befizeti. Amit a játékos kap, az már adózott nyeremény. Attól eddig elzárkóztak az online-szervezők, hogy levonják és befizessék az szja-t. A legtöbb bevétel egyébként éppen ebből származna, s nem a játékadóból.

Az adóbevételek mellett az állam valódi kontrollt is gyakorolhat a játékszervezők felett, hiszen az ellenőrző szervek hozzáférést kapnak a magyarországi játékosok auditált kimutatásaihoz, sőt a teljes rendszer auditálását is a játékengedélyt kibocsátó szerencsejáték-felügyelet végzi.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nextman #1
    Ha online poker is lesz benne, en kiprobalom.
    Eleg genyo dolog emberek ezreit torvenyserto magatartasra kenyszeriteni azaltal, hogy nalunk tiltott dolog az online szerencsejatek.
    (Marmint, hogy meg adozni kene utana, micsoda baromsag ez.)