Berta Sándor

Egyre több cég keresi a számítógépes ­játékosok kegyeit

Eddig a játékosok általában maguk építették meg a számítógépeiket, ám ez a divat kezd megváltozni, mióta a nagy számítógépgyártó vállalatok felismerték az ebben a piacban rejlő lehetőségeket. A számítógépes játékosok mára a többi számítógép-tulajdonostól elkülönülő, meghatározó piaci szegmenssé váltak. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy többek között olyan óriáscégek, mint a Dell és a Fujitsu-Siemens is keresik ennek a felhasználói rétegnek a kegyeit. Sascha Hancke, a Fujitsu-Siemens munkatársa szerint egyre fontosabb ez a felhasználói réteg a számukra. Hasonlóképpen vélekedik Markus Schütz, a Dell képviselője is. S hogy miért is fontos ez a piaci terület Európa, illetve a világ legnagyobb számítógépgyártó cégének? Nos, ennek több oka van.

Először is, a számítógépes játékosok olyan emberek, akiknek a véleményére a környezetükben lévő többi PC-tulajdonos ad. Amennyiben elégedettek egy alkatrésszel vagy számítógéppel, a tapasztalataikat azonnal továbbadják az ismerőseiknek. Számukra fontos, hogy márkás legyen a számítógép, vagy legalább az alkatrészek. hajlandók áldozni a minőségért.


A szakemberek véleménye ugyanakkor eltérő abban a kérdésben, hogy milyen nagy lehet a világon és ezen belül is Európában a kifejezetten játékcélokra épített PC-k piaca. A Fujitsu-Siemens becslése szerint kifejezetten számukra csak Németországban száz számítógépből tíz-tizenöt készül. Ez azt jelenti, hogy az ilyen számítógépekből évente akár 400 ezret is el lehet adni csak Németországban. A Dell is elismeri a piaci szegmens fontosságát, ám jóval kevesebb játék-PC-vel számol, mint a vetélytársa.

Persze nem csak a számítógépgyártók fedezték fel, hogy ez a csoport milyen jó üzlet, hanem a processzorgyártók, az Intel és az AMD is. Mindkét rivális cég - hasonlóan a Dellhez és a Fujitsu-Siemens Computers-hez - dollármilliókat öl abba, hogy hálózati játék-viadalokat támogasson. Időközben megfigyelhető ezen a piaci területen némi helyezkedés is. A Dell olyan PC-ket kínál, amelyek átlagosan többe kerülnek, mint 1800 euró, egy kifejezetten számítógépes játékra készült notebook ára pedig elérheti, sőt meghaladhatja a 2000 eurót is. Ezért az árért cserébe azonban a játékosok egyedi külsejű számítógépeket kapnak és az amerikai konszern létrehozott egy forródrótot is.


Ezzel szemben a Fujitsu-Siemens áraival próbál versenyezni a tengerentúli vetélytárssal. Az átlagosan 1200 eurós konfigurációk ugyanakkor közel sem nevezhetők annyira egyedi külsejűnek, mint a konkurens PC-k. Mindenesetre legyen az adott PC a Delltől, az FSC-től, vagy akár egy másik cégtől, a számítógépes játékosok igényeit ma már nem csak kis cégek, hanem a multinacionális vállalkozások is megpróbálják kielégíteni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Anubys #74
    Nem néztelek hülyének, csak írtál valamit, ami sántít...
    Figy', a konzolt rá tudod dugni monitorra, és rá tudsz dugni egeret meg billentyűzetet. (én Dreamcasten így játszom -a pc verziónál mellesleg sokkal szebb- Half Life-ot /nem, nem akarok flame-et ebből is, készőbb készül, és átdolgozták, azért lett szebb, mielőtt valaki belekötne/) Innentől nem tök mindegy, hogy a monitor melletti (alatti - ki hol tartja) doboz egy pc vagy egy konzol?
    Kontrolleren én sem tudnám elképzelni az FPS-t, ezt írtam is, de ismerek olyat, aki profibban játszik kontroleren FPS-t, mint én egérrel meg billentyűzettel...
    A szaggatásról pedig annyit, hogy ez pc-n is van. Jó, ott ki lehet cserélni pl. a videókártyát, de új generációs videókártya kb. 3x annyi, mint egy ps2... :)
    Ezért mondtam, hogy aki másra nem használja, az nyugodtan vegyen konzolt, olcsóbban megússza, és nem kell annyit pöcsölni vele. (és ez nem flame, aki látott már konzolt, az tudja, miről beszélek).
  • Highw@yPos. #73
    Nem abban vitatkoztam,h játékra jobb-e a konzol vagy nem, nekem jobb a PC másnak a konzol ennyi döntse el mindenki maga.
    Csak ne keverjük össze a progamer-t/akik fizut kapnak amiért jáccanak/ a szimpla gamerrel.Énsem vagyok pro csak 1 szimpla gamer, mielőtt beskatulyáznátok,viszont ismerek 1-2 pro-t.Jó fiztu még nem kapnak itt magyarországon,mert itt még nincs kiforrva a dolog, de a nyugatfele már igen, sőt Koreában/tomm ez már Kelet :-DD/ saját falu rész van nekik,USA-ban is vannak bőven,stb...a PC-s gyárak ezek igényeit szeretné kielégítenim,mert gondolom piackutatást végezve ara a köv.-re jutottak,h megéri. És hidd el, hogy na proknak kell,hogy a játék jo Frame/sec-el menjen, mert egy százezer$-os dijazású tornán 1 nagyobb szaggatás végzetes lehet, jó ez tulzás kicsit, de télleg idegesítő, ha hardver vagy akármi külső tényező miatt gyengébb a versenyző játékteljesítménye.
    Nah most ezeknek a progamereknek ugyis van szponzoruk, tehát valszeg tul sokat nem adnak ki érte, csak azok fizetnek,akik még nem eléggé pro-k egy saját szponzorhoz.

    Abban igazat adok,h mortal,fifa,nhl,F1,Gran Tourismo ezek jobbak konzolon, mert kényelmesebben jáccol 1 nagy tévén haverokkal, dehogy bármely FPS-t is komolyabban lehesen jáccani NET-en konzollal,azt még ugy kb 5 évig nem tudom elképzelni. Márpediglen a netes játéké a jövő, húsvér emberek ellen.
    Persze az ajánlat csak brahi volt, érzékeltetni akartam vele mondani valóm lényegét.

    U.i.: Bocs a faszozásért,csak bepöccenek, ha hülyének néznek.Tudom,h lehet netezni konzollal meg linux meg DVD player stb... Csak egyszerűen nem tudom elképzelni,h TV-n CSzek konzollal :-)
    Még a gondolata is kiábrándító, főleg 1 joypaddal.

    Ennyi
  • Anubys #72
    "Vedd már észre,h nem konzol vs pcről szól a dolog!!De tudod mit van 1 ajánlatom:
    Ha megversz UT2004-ben 1v1 és Instagib Mutator:On, ÉN-PC és TE-Konzol, akkor veszek neked 1 PC-t ,de ha vesztesz akkor te nekem 1 konzolt.Nah?"

    Legyen inkább Mortal... Bármelyik, akár pc-n is... Mint írtam, nem érdekelnek az fps-ek.
    Amúgy valszeg jobb pc-m van, mint neked (nem nagyzolás, játékot fejlesztek, kell a vas), de én dolgozom rajta. Bár ha tényleg elolvastad a hozzászólásaimat, akkor talán ennyit leszűrtél belőle...

    Ami pedig azt illeti, '84 óta számítógépezek, először Spectrum, majd Amiga végül pc (kb. '88 óta programozom is őket). Igen, jók, sokmindenre, játékra is, de ha csak játékra akar valaki gépet, valaki, aki még soha nem látott pc-t, az inkább vegyen egy konzolt, mert az játékra jobb, mint egy pc, és nincs vele annyi nyűg (driverek, új videókártya, "jajj, meghalt a windows, újra kéne pakolni", stb), hanem arra lehet használni , ami miatt vették.

    Ami pedig a cikket illeti, van benne pénz, tehát jó... A cégeknek biztos... Azt se feledjük, hogy nyugaton nem úgy megy, mint itthon, hogy pista betotyog a bolba, kezében a cetli, amire fel van írva, hogy milyen alaplap, milyen proci megy milyen vinyó, hanem van Dell-1, Dell-2, Dell-3 meg Dell Gamer Extreme, és tessék, válassz...

    Na, remélem kimerítő voltam, és talán sikerült meggyőzzelek arról, hogy nem is vagyok akkora fasz... :)
  • KDOG #71
    Amugy igy a játékosokrol készült kép, ennyire pixeles, hogy ennyi kocka van rajta ? :)
  • KDOG #70
    Potyognak a kockák :)

    Manapság a gyere ki a hóra ugy hangzik:
    Legyilkollak quake3 ban godmode nélkül ultramuskátli plazmafegyverrel ! :)

    Vicces ;)
  • Highw@yPos. #69
    Anubys sztem te teljesen eltévedtél itt a forumba most igy visszaolvastam. Figy ha nem vennéd észre ennek a topicnak és magának a hírnek az égegyatta világon semmi köze nincs a konzolhoz. Te pedig folyamatosan más szavait kiforgatva azt a karod kihozni,h mennyire jó a konzol a játékra stb,stb... . Légyszíves fáradj a "Pc-k ideje lejárt" vagy vmi hasonló topicba, és éld ki hajlamaidat ott thx.
    Ide meg irjanak azok,akiknek van normális véleménye arról,h pozitív v negatív dolog ez, hogy FSC meg Dell gyártani fog gamerPC-t.És vajon milyen a minőségük,megéri-e stb...
  • Highw@yPos. #68
    Anubys te egy mekkora fasz vagy...Annyit azéér értek a konzolhoz,h tudom neten is lehet vele jáccani.De szerinted ki a asz jáccik vele embeeer?
    Max te, te biztosan,csak azért,h igazad legyen, egyébként meg senki. Tudod mit, ne is vegyél PC-t, jáccál CS-t bammeg konzolon, de ha véletlen ballent a képernyőn anyáznak a SAY-be, akkor jusson eszedbe,h PC-n van alapból bill. amivel visszaanyázol, vagyha hanggal anyáznak,akkor meg arra hogy már 2ezerért kapsz PC-hez fülset mikrofonnal.Vagy használj TeamSpeak-et vagy Ventrilot konzollal baromarc.
    Ennyit a "netes" konzolgame-ről....Remélem Joypaddal vagy kormánnyal jáccod a CS-t, minek az egér/tudom,képzeld tudom,h lehet venni azt is.../.

    Vedd már észre,h nem konzol vs pcről szól a dolog!!De tudod mit van 1 ajánlatom:
    Ha megversz UT2004-ben 1v1 és Instagib Mutator:On, ÉN-PC és TE-Konzol, akkor veszek neked 1 PC-t ,de ha vesztesz akkor te nekem 1 konzolt.Nah?
    Amugy kétéve nem UTztam ,hanem CSzek igyis esélyt adva neked és a konzolodnak.....ennyi
  • ironfist #67
    Én egyaránt játszok konzolal(játékteremben) és pcvel is (itthon) de ha választanom kellene akkor inkább pc mivel: konzolon az újabb játékok már igencsak akadnak , pc sokkal több oldalú ,ha a pcben elromlik valami akkor azt kicseréled ha a konzolba romlik el valami akkor tobhatod ki az egészet. Egyszóval a konzol szerintem nem igazán vetekedhet a pcvel esetleg csak anyiban hogy van rá 1-2 jó játék(gran turismo , tekken)ami pcre nincs. De talán lassan már ez is megoldható lesz emulácíóval.
  • [negativ] Les #66
    Nemtom miről beszéltek, lusta vagyok visszaolvasni :))
    De abban hiszek, hogy míg a Valve nyomja a HL és HL2 szintű játékokat addig nem lesz vége a pc-s gameknek hiszen a konkurens gamegyártók is mind meg akarnak gazdagodni rajtunk így ők is nyomják majd ez ehhez hasonló gameket ;)
  • alt3r3g0 #65
    Kifinomult szakértőhöz méltó hozzászólás, a nintendo target bázisa és az átlag pc-s játékosok között viszonylag, szűk a metszet - igen a Nintendo elsősorban a fiatalabbakra összpontosít - így érthető, ha téged nem vonz a mario, vagy a pokemon, de ettől még NAGYON sokan vannak akiket igen. Persze manapság azért már nem a klasszikus Nintendo arculata, jellemző a konzol játékok nagy többségére, sokkal inkább az EA, TAKE 2 vagy a Sony, Konami, Ubisoft játéka fog beugrani, az átlag konzolosnak (lévén, neki ps2-je van)... Gyanítom elég sok ember várja, hogy kijöjjön a GTA SA PC-re is, nem véletlenül volt ps2 exkluzív fél évig, sokszorosát adják el belőle ps2-re, mint pc-re (hasra úgy 10x annyit).
    A bonyolultabb játékok egyértelműen a pc privilégiuma, aki ezt kedveli az nem fog konzolon játszani, a kidolgozottság az ugye már lényegesen szubjektívebb téma, semmi esetre se állítanám, hogy "a kidolgozás" = "a bonyolultabb játékmenettel", valószínűleg a kidolgozás, mint mutató lényegesen közelebbi kapcsolatban van a rendelkezésre álló büdzsével, és ott az átlagot figyelembe véve (konzol only vs pc only gamek esetén) a konzol only gamek jobban el vannak eresztve...

    Ne értsetek félre, senkit sem akarok megyőzni arról, hogy vegyen bármilyen konzolt is, de a szemellenzőt nem ártana lecsatolni!

    Még annyit, hogy cell procin előrreláthatólag nem lesz Nintendo cím, hisz az a Sony konzoljában lesz!