Franczy

VIA KT400A információk

Az elmúlt napokban-hetekben olyan pletykák keltek szárnyra, melyek szerint a VIA Technologies közeljövőben bemutatkozó legújabb AMD-s chipkészlete, a VIA KT400A kétcsatornás DDR SDRAM memóriakontrollerrel fog rendelkezni. Most már tudni lehet, hogy ezen híresztelések minden valós alapot nélkülöztek, vagyis a KT400A nem támogatja majd a kétcsatornás DDR memóriákat, ily módon pedig e tekintetben nem kelhet versenyre egyik legnagyobb konkurensével, az Nvidia-féle nForce2-vel.

Egy nyilvánosságra került és szakértők által megbízhatónak tartott VIA Technologies dokumentációból kiderül, hogy a VIA KT400A nem lesz több, mint a jelenleg forgalomban lévő KT400 némileg felfrissített verziója, mely elődjéhez hasonlóan csak egy egycsatornás memóriaalrendszert tudhat magáénak. A dokumentációban feltüntetett specifikációk szerint a tajvani gyártó legújabb chipsete a 200, 266, illetve 333 MHz-es rendszerbusz frekvenciájú Duron, Athlon, illetve Athlon XP processzorokkal lesz kompatibilis, ezenkívül pedig tudni lehet róla, hogy a DDR266-os, DDR333-as, valamint DDR400-as SDRAM memóriákat fogja támogatni.

Különböző források szerint a KT400A-ban helyet kapó memóriakontroller az előd hasonló kontrolleréhez képest átment néhány változáson, melyek következtében a chipset teljesítménye némileg javult, illetve immár a DDR400-as SDRAM memóriákat is hivatalosan támogatja. A VIA KT400A elődjéhez hasonlóan többek közt AGP8x interfésszel és V-Link 8x busszal fog rendelkezni. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a KT400A tömeggyártása pontosan mikor fog megkezdődni, mindenesetre a VIA Technologies vezetősége már 2003 első negyedévében be szeretné indítani a chipset újdonság próbagyártását.

Ide kapcsolódó hír, hogy a többek közt chipsetek, USB kontrollerek, IEEE1394 vezérlők, hálózati chipek, valamint audio kodekek fejlesztésével és gyártásával foglalkozó VIA Technologies a közeljövőben be kíván szállni az IDE vezérlők piacára is. Egyes források szerint a tajvani gyártó rövid időn belül piacra fogja dobni VT6410, illetve VT6420 típusjelzésű újdonságait, melyek közül az előbbi egy ATA/133 RAID kontroller, az utóbbi pedig egy SerialATA-150 vezérlő. A két új kontroller próbagyártása állítólag nemrégiben már meg is kezdődött.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • SGonzalez #5
    Én csak kétcsatornás memóriakontrollert látok. És az szerintem jó. De lehet hogy vak vagyok vagy már azóta kijvaították. Végülis tök mind1. Az a lényeg hogy te értsd miről van szó.