JohnnyCage

16-án jelenti be 130 nm-es technológiáját az nVidia

A grafikus processzorokat gyártó nVidia Corp., illetve a TSMC cégek egy 16-ai közös sajtókonferencián mutatják be az új GeForce FX (NV30) chipet, és az alapul szolgáló 130 nm-es csíkszélességű gyártási eljárást.

A Tajpejben (Tajvan) megrendezendő 16-ai sajtókonferenciával a grafikus processzorok piaca belép a 130 nm-es csíkszélességű technológia korába. Az új gyártási eljárás elengedhetetlen eleme az nVidia új nagyágyújának, amellyel a társaság a rivális ATI Technologies Radeon 9700-as csúcsmodelljét szeretné a háttérbe szorítani.

Bár a magasabb órajelen működő, összetettebb chipek költséghatékony gyártását lehetővé tévő 130 nm-es technológiát az nVidia alkalmazza elsőként a grafikus chipek piacán, gyakorlatilag már a kanadai ATI Technologies is készen áll a váltásra. Egyes, nem hivatalos hírek szerint Ho Kwok-yuen, az ATI vezérigazgatója a napokban titokban meglátogatta az ATI és nVidia chipeket egyaránt gyártó TSMC-t (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company), hogy maga értékelje a 130 nm-es gyártósorok működését. Az ATI ugyanis még az idei év legvégén megkezdi a 130 nm-es RV350 grafikus processzorok gyártását.


A 130 nm-es eljárás zökkenőmentes, hatékony működése azért is kritikus a TSMC számára, mert egyes hírek szerint az nVidia a sorozatos problémákat, illetve hosszas késéseket követően fontolóra vette, hogy inkább az IBM-et bízza meg a chipek gyártásával. (A TSMC eredetileg az Intel hasonló megoldásánál korábbra ígérte 130 nm-es eljárását)

Elemzők szerint a mostani, közös bejelentés egyfajta gesztus az nVidia részéről, amely bizonyítja, hogy a két cég közötti partnerkapcsolat továbbra is változatlan. A sajtókonferencián Huang Jen-hsun, az nVidia vezérigazgatója, és Morris Chang, a TSMC elnöke is jelen lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Crazy Dog #2
    Nem akarok vitatkozni, de papíron az NV30 jobb mint az R300. Teszt még nincs. Mint ahogy nincs az R350-ről meg az RV350-ről se, amik nagyjából egyszerre jelennek meg a piacon az NV30-al.
  • Borg #1
    EZ megint mekkora kamu.
    "bejelenti a gyártástechnológiát":)

    Bár végülis, valahol érthető hogy mit gebeszkednek, mert a 0.13-on kivül mást nem tudnak felmutatni az nv30ban...