Franczy

Újabb Parhelia grafikuskártyák a Matroxtól

Különböző források szerint a kiváló minőségű grafikus megoldásairól híres Matrox Graphics az elkövetkező hónapokban több újdonságot is piacra fog dobni. Ezen újdonságok közé tartozik a 64 MB DDR SDRAM memóriával szerelt Parhelia grafikuskártya, melyről egyelőre nem lehet tudni, hogy pontosan mikor fog bemutatkozni, illetve, hogy a Matrox milyen formában kívánja forgalmazni. Egyes források tudni vélik, hogy a 64 MB memóriával ellátott Parhelia videokártyákat a Matrox csak és kizárólag a rendszerintegrátor cégek számára teszi elérhetővé, vagyis ezen kártyák várhatóan nem fognak megjelenni a számítástechnikai kereskedések polcain.


A 64 MB-os Parhelia bemutatkozását követően várható a továbbfejlesztett Parhelia grafikuskártyák debütálása, melyek elsősorban abban különböznek majd a jelenlegi Parheliáktól, hogy AGP4x mellett AGP8x kompatibilitással is rendelkezni fognak, ezenkívül pedig a Matrox fejlesztőmérnökei várhatóan számos apróbb változtatást is végre fognak hajtani a nem is olyan rég bemutatkozott elsőgenerációs Parheliákon. Biztosra vehető, hogy az átdolgozott Parhelia a kifinomultabb, 0,13 mikronos gyártási technológiáknak köszönhetően az elődhöz képest magasabb működési frekvenciával fog rendelkezni, azonban a frekvencianövekedés mértékéről egyelőre nincsenek információink. A 0,13 mikronos Parhelia egyébként a tervezettnél jóval később, várhatóan csak valamikor 2003 tavaszának végén, nyarának elején fog forgalomba kerülni, és kérdés, hogy teljesítménye akkor mire lesz elegendő. Az átdolgozott Parhelia az ígéretek szerint teljeskörű DirectX 9 kompatibilitással fog rendelkezni, ezenkívül pedig a Matrox mérnökei jelentős mértékben javítani kívánnak a Parhelia FAA (Fragment Anti Aliasing) teljesítményén. Az új Parhelia ezenfelül egy módosított memóriakontrollert is magáénak tudhat majd, és állítólag a renderelő futószalagok terén is számos olyan változtatásra lehet számítani, melyek magasabb működési frekvenciát tesznek majd lehetővé.

Végül pedig egy érdekes információ: a Jon Peddie Research piackutató cég legfrissebb adatai szerint a Matrox Graphics piaci részesedése mindössze 1, azaz egy százalék, ami nagyrészt a közelmúlt Matrox kártyái sikertelenségének, illetve az olyan kemény konkurenseknek tudható be, mint amilyen az Nvidia, illetve az ATI Technologies.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mir #23
    a memória mérete igen komoly hatással van azt FPS értékekre, mert ha nem fér bele annyi textúra, amennyit a játéktervezők bele akartak rakni, akkor komoly gondok lehetnek.
    tehát ha 1 32 Mbytera optimalizálkt játékot futtatsz 128Mbyto kártyán, az nem lesz gyorsabb, de ha egy 32 Mbytera optimalizáltat futtatsz 16 Mbyteoson, akkor az félelmetesen lassabb lesz. persze azonos GPU mellett
  • [NST]Cifu #22
    Hát ez nagyon érdekes vélekedés, feltehetően ezért szebb akármelyik ATI Radeon kártya (akár a 32MB-osok) képe egy 128MB-os Gef3-nál :)))
  • mir #21
    shock12:
    csak megjegyzem, hogy a matrox eléggé keményen az otthoni piacot célozta meg, az ő kártyái képminősége bizony meglehetősen kevés az ipari szegmensbe. otthon persze kiemelkedő, de otthon. és nem máshol.
    ez nem mind1.
    azért, mert valami drágább 1 kicsivel, még közel sem biztos, hogy profi cucc, lehet, hogy csak el lett cseszve.
    az én VX2esemnek szebb a képe, van rá 1 ezresem(4 éves a VX2 a gyengébbek kedvéért)
  • Lazarus #18
    MUAHAHHAHAHAAAAAA :DD
  • TheZsenyka #16
    Méghogy lassabb a 128MB-s a 64-esnél... no persze... milyen kár, hogy a 128MB-s T4200-am simán megy 300@550-en... biztosan lassabb mint a standard 64MB-s... ne beszéljünk már zöldségeket...
  • GeeKay #10
    3Dfx powa
  • Power #9
    Ez már tiszta vallás! :-)
    Akárcsak az Intel-AMD.

    "Ezért örökre megbízom az nVIDIA-t! Örökre szeretni fogok is!"

    Én maradok a nőknél :-)
    Mondod mindezt egy pár éves cégre, amely ugyanolyan gyorsan el is tűnhet, mindahogy megjelent.
    5 évvel ezelőtt kit istenítettél? :-)
  • GeeKay #7
    most ugye a gf4ti4200-ra gondolsz?
    itt a 128-asokon 'gagyibb'/lassabb a memoria, ezért gyorsabb a 64-es...

    de ez már régi. nem a mennyiség, hanem a minőség számít(persze extra magas felbontásokban nem)
  • J@no #6
    a 64-es kártyák gyorsabbak amúgy mint a 128 memóriával szereltek! Aki nem hiszi: http://www17.tomshardware.com/graphic/02q4/021024/index.html