Franczy

Új Celeronok novemberben, Athlon XP 2800+ csak jövőre

Az Intel munkatársai korábban többször is megerősítették, hogy a chipgyártó idén már egyetlen új Celeron processzort sem kíván piacra dobni, ezzel szemben most minden jel arra mutat, hogy az Intel mégis meggondolta magát az üggyel kapcsolatban. Konkrétan arról van szó, hogy több egymástól független forrás jelentette, hogy a Santa Clara-i székhelyű gyártó még az idén, egész pontosan november 10-én be fog mutatni két vadonatúj Celeron processzort, melyek közül az olcsóbb 2,1 GHz-es, a drágább pedig 2,2 GHz-es működési frekvenciával fog rendelkezni. Az Intel képviselői jó szokásukhoz híven nem kívántak kommentárt fűzni a dologhoz.

Jelenleg az Intel 0,13 mikronos és 0,18 mikronos chipgyártási technológiák segítségével gyártja különböző Celeron processzorait. Mint ismeretes, az Intel egyre nagyobb számban állítja át gyárait a 0,13 mikronos gyártási technológiákkal történő gyártásra, vagyis a cégnek egyre kevesebb kapacitása van a 0,18 mikronos csíkszélességgel rendelkező 1,7, illetve 1,8 GHz-es Celeron chipekre, mely processzorok gyártása egyébként jóval többe kerül a 0,13 mikronos újabb Celeronokénál. Éppen ezért logikus lépésnek tűnik az Inteltől, hogy még az idén megkezdi a 2,1, illetve 2,2 GHz-es frekvenciájú, 0,13 mikronos csíkszélességű új Celeron processzorok sorozatgyártását, illetve forgalmazását.

A két új Celeron processzor bemutatkozásával egy időben, november közepén csökkenni fog a többi Celeron processzor ára. Különböző források tudni vélik, hogy a Tualatin-256 processzormagra épülő 1,3, illetve 1,4 GHz-es frekvenciájú Celeron chipek, valamint a Willamette-128 magos 1,7 GHz-es Celeron processzor ára egyaránt 54 dollárra fog csökkenni a 2,1, illetve 2,2 GHz-es új Celeron chipek bemutatkozását követően. Ugyancsak zuhanni fog a Willamette-128 magos 1,8 GHz-es, illetve a Northwood-128 magos 2 GHz-es Celeron processzorok ára, mégpedig 69, illetve 83 dollárra. A két új Celeron processzor ára egyelőre ismeretlen.

Némileg ide kapcsolódó hír, hogy a konkurens AMD a napokban végre megkezdte az augusztusban bejelentett Athlon XP 2400+ típusjelzésű processzorok kereskedőkhöz történő leszállítását. Az Athlon XP 2600+, illetve Athlon XP 2700+ chipek novemberben, az Athlon XP 2800+ azonban várhatóan csak a jövő év elején kerül forgalomba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • budasp #31
    Végre emberi hangnemű a fórum...
  • NasaTm #30
    Teljesen egyetertek veled lassan a 3. vilaghaboru is ezmiatt fog kitorni :)
    Gondolom mar mindanyian felnot eszel gondolkoztok vagy nem ?
    Csak azert mert ez az Intel Rulez Amd Sux vagy forditva dolog mar egy kicsit gyerekes.
  • budasp #24
    oOlOo és pheel egy kalap alatt...
  • GodBadka #23
    Csá csövikék!

    Az tény hogy egy azonos órajelű AMD-vel jelenleg gyorsabb rendszert lehet építeni, mint egy Intel-lel. Az is tény hogy az 1200 Celeron-om számítási teljesítményben lenyom egy 1700-as P4-es Celeron-t(ezt teszttel után mondom nem csak a hasamra ütve). Ez nem azt jelenti, hogy a P4 szar csak megfelelő rendszert (értsd: memória, alaplap) kell alá tenni. Ne feledjük el hogy a P4-ben majnem kétszer annyi (vagy több???) alacsony szintű utasítás van ugyanis úgy tudom, hogy majd minden utasításnak megvan a 32 és 64 bites változata is. Ez pedig kissé (nagyon) lassíthatja egy proci működését. Azonban az Intel mellet szól a fejlettebb technológia és az ennek köszönhető alacsonyabb fogyasztású és biztonságosabb renszer kiépítésének lehetősége. Itt persze nem azt akarom mondani, hogy AMD-vel nem lehet stabil renszert építeni több ismerősöm is az AMD-t választotta és nincs semmi gondjuk vele. A lényeg az hogy mind a két procinak vannak előnyei és hatrányai is, és valóban nem az órajel alapján kell eldönteni a tényleges teljesítményt. Különben király hogy az Intel is látja ezt és tervezik egy teljesen új jelölésrendszer bevezetését amely a processzorok tényleges teljsítményét fogja értékelni. Nos én úgy tudom hogy az AMD-nek már van egy ilyen saját nem MHz-ra alapulú skálája, viszont biztos hogy az Intel renszerének nem sok köze lesz ehhez. Amit csak sajnálni tudok, mert majd megint kezdődik a nagy veszekedés, hogy melyik gép a gyorsabb az 1AMD, vagy az 1Intel sebességű proci:((

    Na csá mindenki

    ui: Úgy látom összevissza csapongtam. Remélem írtam valami értelmeset is:))
  • Pheel #22
    Azt nem értem minek vesztek 1800+-os procikat, ha nem számít a megahertz. Sokkal olcsóbb a PR100-as AMD k586 és abban is van kerek 100 MHz. Bár ugye úgysem számít. :-PPPPP
  • budasp #17
    A teszt természetesen 3DMark2001SE... ez lemaradt
  • budasp #16
    Intel P4 1.8 Ghz (kb. 46.000 Ft), GF4Ti4200, defult teszt: 9800-10000 pont
    AMD XP 1800+ Mhz (kb. 24.000 Ft), GF4Ti4200, default teszt: 12500-13500 pont,
    (és a teljesítmény különbség nem csak játékoknál és teszteknél mutatható ki)
    Konklúzió számomra: az Intel P4 1.8 GHz-es proci árán közel vehetek egy AMD XP 1800+ -t és egy ABIT KX7-333 (kb. 25.000) alaplapot együtt, és az így kapott teljesítmény még nagyobb is az Inteles cucc teljesítményénél.
    Nekem Intelem volt/van egészen idáig, most AMD fog következni.
  • Inquisitor #9
    Jah. P4-Celeron 3.000MHz (128k cache) meg = P4 1.600MHz (512K).
    Köszöntjük Önt az Át-Ba-Sz Kft.-nél ... :(
  • TheZsenyka #7
    Spenser, tulajdonképpen igazad van, ha az irodai jellegű felhasználást tekintjük.
  • J@no #6
    azért az amd ár/tljesítmény viszonyban toronymagasan vezet.....