JohnnyCage

Digitális zenefájlokat tennének az audió CD-kre

A másolásvédelmi technológiák fejlesztésével foglalkozó Macrovision a társaság elmondása szerint a lemezkiadókkal közösen igyekszik lehetővé tenni, hogy a zene CD-k tartalma a PC-kre, és hordozható lejátszókra másolható zenefájlokkal bővüljön.

A megoldás szerint az audió CD-k másolásvédett Windows Media Audio (WMA) fájlokat is tartalmaznának a hagyományos audiósávok mellett. Mint a Macrovision közleményéből kiderült, a felhasználók felmásolhatnák az audiófájlokat PC-jükre, illetve hordozható lejátszójukra, hogy azokon hallgassák meg a zeneszámokat, ugyanakkor nem lenne lehetőség a fájlok CD-re való visszaírására, illetve interneten való továbbítására.

A lemezkiadók elsősorban azt az általános félelmet szeretnék kitörölni a vásárlókból, hogy újonnan megvásárolt zenéiket esetleg nem tudják meghallgatni hordozható lejátszójukban, illetve számítógépükön. "A kiadók meg akarják fékezi a zenék illegális terjesztését, de ugyanakkor a felhasználók lehetőségeit sem szeretnék túlzottan korlátozni" - mondta Brian McPhail, a Macrovision felhasználói szoftverekkel foglalkozó részlegének elnökhelyettese. "Úgy véljük, egy olyan megoldást sikerült találnunk, amely áttörést jelenthet a zeneiparban."

A Macrovision, illetve riválisai, mint például a Suncomm és a Midbar, tavaly óta kínálnak olyan megoldásokat a lemezkiadók számára, amellyel a zene CD-k (több - kevesebb sikerrel) megvédhetők a PC-ken való lejátszástól, illetve az MP3 fájlba való konvertálástól. A kiadók kezdeti, komoly érdeklődése azonban hamar visszaesett, mivel a társaságok a kedvezőtlen felhasználói visszhangok miatt bizonytalanná váltak a megoldások amerikai bevezetését illetően.

A Windows Media Audio fájlok zene CD-ken való elhelyezésének lehetősége valójában már nem új, a lemezkiadók próba jelleggel korábban is adtak ki olyan lemezeket, amelyeken a zenék számítógépes fájlformátumban is megtalálhatóak. A kiadók elsősorban azért választották a WMA technológiát, mert ehhez a formátumhoz szinte minden felhasználó számítógépén van lejátszóprogram - mondta McPhail hozzátéve, hogy a társaság hamarosan kiad egy olyan szoftvert, amellyel az Apple felhasználók is lejátszhatják a fájlokat.

A digitális zenefájlok mellett a lemezkiadók a jövőben különféle egyéb tartalmat, például képeket, kisebb videókat, játékokat, exkluzív belépőket, illetve különféle szolgáltatások használatát biztosító regisztrációs kártyákat is szeretnének az audió CD-kre tenni elsősorban azért, hogy további értéket nyújthassanak a vásárlók számára az ingyenes fájlcsere szolgáltatásokkal szemben. "Ez egy jelentős lépés lenne a jó irányba" - mondta P.J. McNealy, a GartnerG2 piackutatási igazgatója. "Mindez valóban komoly lehetőség a kiadók számára" - tette hozzá McNealy.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Frenzy #8
    MP3ban nincsen masolasvedelem meg ilyen tuti dolgok (amiket fel lehet torni), ezert azt nem tartjak semmire a t. kiadok :-)

    Miert nem lehet "klasszikus" CD lemezeket adni, no masolasvedelem, es olcsobban mint eddig? Talan ha nem pazarolnanak ennyit penzt szaros masolasvedelmek (teljesen felesleges) fejlesztesere, akkor nem lenne ilyen draga az audio CD ... Nem lehet hogy novekedne a bevetel masolasvedelem nelkul, olcsobb lemezekkel? Most volt masfele is egy cikk errol, hogy a vasarlo kozonseg nem nagyon toleralja a masolasvedelmet, es inkabb kevesebbet mint tobbet fognak eladni belole. Hat szep :-)

    En nyaron tobb CDt is visszaraktam a polcra a "Cannot be played on PC" felirat hatasara...
  • zer0 #7
    "A kiadók elsősorban azért választották a WMA technológiát, mert ehhez a formátumhoz szinte minden felhasználó számítógépén van lejátszóprogram..."

    Szerintem meg inkabb az MS titokban anyagilag tamogatja oket csak azert, hogy az MS altal kitalalt es mindenkire raeroszakolando formatum terjedjen el.


  • Munch #6
    Gyáá!!!! ;,,,,,,-DDDD
    Minnyá leesek a székről, úgy röhögök!!! :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
  • Pheel #5
    Felhívnám a t. kiadók figyelmét, hogy mp3 sokkal több helyen játszható le :)))))))
  • magyar ember 2 #3
    "ugyanakkor nem lenne lehetőség a fájlok CD-re való visszaírására, illetve interneten való továbbítására."
    Kb 3 percig, amig fel nem torik. :)