Franczy

3 GHz-es processzorokkal szerelt PC-k novemberben

Különböző források szerint a nagyobb számítógépgyártó cégek várhatóan már november 14-én, vagyis pár nappal a Las Vegas-i Comdex szakkiállítás kezdete előtt bemutatják azon új asztali számítógépeiket, melyek a legújabb, 3,06 GHz-es működési frekvenciájú Intel Pentium 4-es processzorokkal vannak felvértezve. Várakozások szerint a 3,06 GHz-es frekvenciájú Pentium 4-es chipek debütálásuk időpontjában a világ legnagyobb teljesítményű PC-s processzorai lesznek, melyek egyrészt a minden korábbinál nagyobb frekvenciának, másrészt pedig a HyperThreading technológiának köszönhetik nagy teljesítményüket. Utóbbi technológia lényege, hogy a fizikailag egy darab processzor úgy viselkedik, mintha két processzor lenne, és segítségével az Intel szerint akár 20-30 százalékos teljesítmény növekedés is elérhető. Az Intel munkatársai egyébként nem kívántak kommentárt fűzni ahhoz, hogy a számítógépgyártó cégek már a Comdex előtt pár nappal le kívánják rántani a leplet az új Pentium 4 chippel szerelt termékeikről.

Habár a számítógépgyártó cégek, illetve a chipgyártók tisztában vannak azzal, hogy a személyi számítógépes eladási mutatók várhatóan az év utolsó negyedévében sem javulnak számottevő mértékben, mégis mindent megtesznek annak érdekében, hogy folyamatosan fenntartsák az érdeklődést különböző termékeik iránt. Az Intel fő ellenlábasa, az Advanced Micro Devices is egymás után jelenti be egyre gyorsabb mikroprocesszorait, az persze már más kérdés, hogy a chipgyártónak nagyon komoly gondjai vannak a high-end kategóriás új processzorok piaci bevezetésével. Mint ismeretes, az augusztusban bejelentett Athlon XP 2400+ és Ahlon XP 2600+ típusjelzésű AMD processzorok csak mostanság, azaz október végén kezdenek feltűnni a kereskedelmi forgalomban, a közelmúltban bejelentett Athlon XP 2700+, illetve Athlon XP 2800+ típusjelű processzorokra pedig még több hetet kell várnunk. Különböző források szerint több mint valószínű, hogy az Athlon XP 2700+ és 2800+ processzorokkal szerelt első rendszereket november közepén dobják majd piacra, vagyis nagyjából az első 3,06 GHz-es Pentium 4-es számítógépek debütálásával egy időben.

Az AMD egyébként várhatóan a jövő év legelején kezdi meg a Barton magos, 512 KB másodszintű gyorsítótárral szerelt új Athlon XP processzorok forgalmazását, mely chipek az ígéretek szerint könnyedén felveszik majd a versenyt a HyperThreading kompatibilis új Pentium 4 chipekkel. A Clawhammer fejlesztési kódnevet viselő nyolcadik generációs AMD processzorok csak a Barton magos Athlon XP chipek után pár hónappal debütálnak majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TheZsenyka #15
    Ekkora kamugépet...
  • An-Dee #13
    Kedves zeb, a hozzáértésedet egy dolog halványítja el, de az nagyon. Ha tényleg olyan alkalmazásokat használnál mint amire szüksége lehet ilyen hü-de-bazi számításokhoz, akkor 2d-hez dual-G4 kéne és nem Intel, illetve 3d-hez meg SGI.

    Szóval ha lehet inkább máshol próbáld beadni hogy milyen kis okoska vagy.

    UI: Ezt már lassan mindenki tudja, hogy nem a MHZ a lényeg. (talán még emlékszel hogy az új intel procinál az intel is elismerte ezt)
  • zeb #12
    Az Athlon XP-t a Pentium4 vetélytársának nevezni majdnem akkora csúsztatás mint a fórumon böfögő okostojások szátítástechnikai jártasságát az enyémhez viszonyítani. Ugyanis a kettő nem összemérhető, mint ahogy egy olcsó AMD-s kazán sem mérhető egy Intel remekműhöz. Már az órajelben sem vetélytársai egymásnak, az Athlon 0.13 mikronon sem képes a processzorai órajelét hatékonyan növelni, ahhoz ugyanis komoly architektúrális változtatások lennének szükségesek a processzormagon, amihez viszont hiányzik a fiúknál a szürkeállomány, még én sem mernék vállalkozni rá, hogy ezt a minden tekintetben elhibázott terméket megpróbáljam ráncbaszedni. Meg nem is érné meg a belefeccelt munkát, kár is róla beszélni.
    A P4-ben viszont komoly tartalékok vannak, amire jó bizonyíték, hogy én otthon a sajátkezüleg összebütykölt folyékonynitrogénes rendszeremben mindkét proci röhögve viszi a 4.5GHz-et. Nekem ugyanis szükségem van a processzorteljesítményre, mivel én kérem szépen az átlagfel felhasználóhoz képest gigantikus gépigényű professzionális tervezőalkalmazásokon dolgozom, és én nem engedhetem meg megamnek, hogy kifussak a határidőkből, és mint tudjuk az idő pénz, ezt még én sem hagyhatom figyelmen kívűl.
  • NasaTm #10
    Ez is igaz !
  • Munch #2
    Nem semmi...