Franczy

Az ATI a GDDR III memóriák mellett tette le a voksát

A DRAM memóriachipek fejlesztésével és gyártásával foglalkozó cégek eggyel magasabb sebességi fokozatba kapcsoltak, melynek ékes bizonyítéka, hogy ígéreteik szerint már a jövő év első felében napvilágot fognak látni azon vadonatúj, úgynevezett GDDR III memóriachipek, melyeket már a kezdetektől fogva a nagy teljesítményigényű grafikus környezetekben történő felhasználáshoz fejlesztenek. Mindez nem csupán levegőbe beszélés, ugyanis a Micron Technology és az ATI Technologies képviselői a napokban arról számoltak be, hogy már nem kell sokat várnunk a GDDR III memóriákra, melyek minden korábbinál nagyobb, 1-1,5 Gbit/s-os adatátviteli sebességgel kecsegtetnek, ami mintegy kétszer-háromszor nagyobb a DDR II memóriák adatátviteli sebességénél. Mint ismeretes, a DDR II memóriaszabványt egyelőre még nem véglegesítette a JEDEC, azonban egyesek már most úgy vélekednek, hogy a DDR II memóriák grafikus környezetekben nem nyújtanak majd megfelelő teljesítményt.

Michael Litt, az ATI egyik vezető marketing menedzsere az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy a kanadai székhelyű gyártó összefogott a nagyobb memóriagyártó cégekkel, mely összefogás célja nem más, mint egy nyílt memóriaszabvány, a GDDR III kidolgozása. Litt utalt arra, hogy a GDDR III-hoz semmi köze a JEDEC-nek, vagyis a GDDR III egy a JEDEC szabványaitól teljesen elkülönülten létező memóriatípus lesz.

"A grafikuschipek, illetve videokártyák gyártásával foglalkozó cégeknek időről időre gyorsabb memóriachipekre van szükségük. Ezen cégek, így többek közt az ATI Technologies egyszerűen nem engedheti meg magának, hogy adott esetben két, vagy három évet várjon arra, hogy a JEDEC szakemberei áldásukat adják egy-egy újgenerációs memóriatípusra. Véleményem szerint ma már ott tartunk, hogy bármely, a JEDEC által elfogadott memóriaszabvány túlontúl elavult a grafikus megoldások fejlesztésével foglalkozó cégek számára. Félreértés ne essék, a JEDEC munkatársai a számítógépek rendszermemóriái kapcsán kiváló munkát végeznek, azonban míg ezen memóriák életciklusa két-három esztendő, addig a grafikuskártyákra szánt memóriáké csupán kilenc hónap" - nyilatkozta Litt. Litt elmondta, hogy az első GDDR III memóriachipek várhatóan 2003 második negyedévében kerülnek majd piacra, valamint utalt arra, hogy ezen chipek működési frekvenciája a kezdetekben 500 MHz, adatátviteli sebességük pedig 1 Gbit/s lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mir #6
    8 chipnél nem tesznek többet 1 lapra az értelmesebbek, mert akkor a hatékonyág az adatok daraboltsága miatt nagyon lecsökken. talán mondjuk 10 Gbyte lett volna helyesen, csak a SG már megint belehúzott...
  • TheZsenyka #4
    Még az 1 GB is kevés...
  • TheZsenyka #3
    125MB/sec ? :) Az komoly.
  • Gyurcika #2
    Lehet, hogy Mhz-kent. :-)
  • mir #1
    sztem még a DDR I nek is van 1Gbit/s az áteresztőképessége, de lehet, hogy hülye vagyok...