JohnnyCage

Nem okozott komoly kárt az Apache féreg

A múlt héten felfedezett, sebezhető Apache szoftver verziókra épülő webszervereket fertőző vírus ezidáig nem okozott jelentős kárt, közölték a számítógépes biztonsági szakértők.

Mint korábban már beszámoltunk róla, az Apache féreg egy olyan biztonsági rést használ ki a terjedéshez, amelyre mintegy két héttel ezelőtt derült fény. A vírus a népszerű Apache webszerver szoftver FreeBSD operációs rendszerhez készített változatát fertőzi, a többi Apache verziót csak közvetve érinti a probléma. Mivel az Apache közelmúltban felfedett problémájára már elkészült a javítás, a vírus csak azokat a rendszereket tudja megfertőzni, amelyeken a javítás még nincs feltelepítve.

A vírus fertőzéséről szóló kezdeti jelentések ellenére a féregprogram a jelek szerint nem terjed el szélesebb körben. "A vírus gyakorlatilag már halott" - mondta Marc Maiffret, a hálózati rendszerek védelmével foglalkozó eEye Digital vezető szakértője. "Nem is találkoztunk vele."

A múlt hét pénteken felbukkant vírus alig néhány szervert fertőzhetett meg. Ezt támasztja alá Carey Nachenberg, a Symantec számítógépes biztonsági csoportjának vezetője, aki szerint a társaság egyetlen bejelentést sem kapott a féregről. - A vírus a jelek szerint nem terjed aktívan - mondta. A társaság a FreeBSD.Scalper.Worm névre keresztelt féregprogramot ennek megfelelően az alacsony veszélyességi osztályba sorolta.

- A vírus a specifikus kialakítás miatt nem okoz túlzottan nagy problémát - mondta Peter Szor, a Symantec antivírus kutatórészlegének vezető kutatója utalva arra, hogy a féregprogram csak a FreeBSD operációs rendszeren futó Apache verziókat támadja. - A vírus más platformokra való átírása azonban komoly veszélyt jelenthet tette hozzá.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pheel #4
    Mielőtt még valaki lehülyéz, tudom hogy ez nem az Outlook-ot támadja meg, az csak egy példa volt hülyeségre...
  • Pheel #3
    A frászt! Mindig ez van. Kijön egy backdoor, íródik rá egy script és csak azok szívnak vele, akik lusták vagy bénák frissíteni. Komoly rendszer szinte sosem szív be semmit. Aki meg van olyan ütődött, hogy még mindig Outlook Expressezik AntiVírus program nélkül, annak lelke rajta, aztán majd anyázhat.
  • gz8 #1
    Egy probléma kilőve :)